Посрещаме туристи за Пловдив 2019 с къща на призраците Представят

...
Посрещаме туристи за Пловдив 2019 с къща на призраците Представят
Коментари Харесай

Проекти в Пловдив на кота нула след 20 бона от държавата

Посрещаме туристи за Пловдив 2019 с къща на призраците Представят през днешния ден плана за кино „ Космос ” Фондация "Пловдив 2019 " с нови офиси против 300 бона наем

До старта на Европейска столица на културата остават по-малко от три месеца, само че нито един от инфраструктурните планове, заложени преди 4 години в апликационната форма, не е изпълнен. Няма и изгледи някой от тях да бъдат приключени до 12 януари, когато се открива влиятелният интернационален конгрес.

За подготовката на Културната столица страната дефинира за Община Пловдив целева дотация в размер на 20 млн. лв.. Парите бяха одобрени с две постановления на Министерския съвет. Първият транш в размер на 4 млн. лв. е преведен още през 2015 година Останалата сума е дадена с последващите два транша - 7 млн. лв. през 2017 година и още 9 млн. лв. през 2018-а.

Обектите, които ще се обновяват с парите от бюджета, бяха посочени от Община Пловдив. Това са реконструкцията на пл. „ Централен “, ремонтите на кино „ Космос “ и художествена изложба на ул. „ Гладстон “ и създаване на пешеходна зона в Тютюневия град.

В Тютюневия град обаче все още нищо не се случва. Проектът за пешеходната зона дълги месеци се съгласуваше с НИНКН, а действителната работа там към момента е почнала. Единствено на ул. „ Авксентий Велешки “ се смениха плочките на един от тротоарите. Идеята беше във втория артквартал да има актуализирани улици, а на ул. „ Иван Вазов “ да се разширят тротоарите, като се резервира придвижването на коли.

На камък удари и опитът на регион „ Централен “ да преустрои общинската част в някогашния Детмаг „ Снежанка “ в художествена изложба. Работата беше свършена на половина - има утвърден план, само че поръчката за избор на реализатор е обжалвана през Комисия за защита на конкуренцията и до момента в който Комисията не се произнесе, нищо не може да се прави.

Легендарното кино „ Космос “ е на стадий план, който занапред ще се разисква с жителите и специалистите. Изоставената с години постройка на ул. „ Гладстон “ има градивни проблеми и скоро няма по какъв начин да бъде отворена.

Не е довършена и зоологическата градина - единственият обект от културната инфраструктура, където имаше прогрес. Държавната дотация в размер на 4 млн. лв. беше преведена още с първия транш. Но от 2016 година обектът е замразен. Две са пречките - обвиняването за възлагане на публичната поръчка против двамата кметове и заместник-кмет, а също по този начин обжалване на устройствения проект от неправителствена организация.

Според зам.-кмета инж. Димитър Кацарски сега се приготвят документи и скоро строителството на зоопарка ще се възобнови. Работата от компания „ Запрянови 03 “ е свършена над 99 %.

На процедура се работи само по реконструкцията на площад " Централен ", която обаче също няма по какъв начин да бъде приключена преди средата на 2019 година.

Нищо не се случва и на остров Адата, където трябваше да е другата зона на влияние съгласно първичните проекти за локациите, където ще се организират събития от Европейска столица на културата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР