Посоките за работата на ЕК до края на мандата и

...
Посоките за работата на ЕК до края на мандата и
Коментари Харесай

Юнкер обяви намеренията на ЕК до края на мандата и призова за повече внимание към Източна Европа


Посоките за работата на Европейска комисия до края на мандата и до изборите за Екологичен потенциал през май следващата година очерта ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в днешното си слово за положението на Европейски Съюз пред евродепутатите в Страсбург, което е и последното за неговия мандат. В изявлението си Юнкер приказва за мястото на Европейски Съюз в света, за опазването на границите, за заканите от тероризма, за комерсиалното съревнование, за бъдещите връзки с Африка, за миграцията, предава Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европейска комисия предложи до 2020 година Европейски Съюз да разполага с 10 000 чиновници за опазването на външните граници. Той прикани за разкриването на пътища за законна миграция, като по този метод да бъдат привлечени квалифицирани чужденци. Юнкер прикани връзките с Африка да станат партньорски и заяви, че Европейска комисия ще предложи проект за разкриването на 10 милиона работни места за африканци в техните страни в идващите пет години.

В оставащите няколко месеца от мандата Европейска комисия ще предложи метод за укрепването на еврото на интернационалната сцена. Юнкер означи, че към този момент еврото е втората валута в света, и прикани тази позиция да се усъвършенства. По неговите думи е недопустимо Европейски Съюз да заплаща за вноса на сила в долари, откакто едвам два % от внасяните енергоизточници идват от Съединени американски щати.

По мотив напускането на Англия Юнкер съобщи, че след март следващата година английската страна няма да бъде просто външна за Европейски Съюз, а ще се трансформира в доста непосредствен комшия и сътрудник. Той означи, че все пак ще бъде невероятно Англия да остане част от единния пазар на Европейски Съюз.

Бих желал отсега нататък да поставяме спомагателни старания за сбилажаване с Източна Европа, този район заслужава повече, разяснява Юнкер. Разширяването на Европейски Съюз е триумф, довел до помиряване. Трябва да определим ясно отношението си към приемането на страните от Западните Балкани, другояче други ще се намесят в непосредственото ни съседство, прикани той.

Европа повече не може да разчита на вчерашните обещания. Съюзите от през вчерашния ден не са за на следващия ден. Дойде часът Европа да вземе в ръце ориста си, би трябвало да бъдем суверенни в интернационалните връзки. Светът има потребност от мощна и обединена Европа. Това не замества националния суверенитет. Европейският суверенитет в никакъв случай няма да бъде ориентиран против други. Европа няма да бъде в никакъв случай цитадела, загърбила останалия свят, изключително тези, които страдат. Светът е на всички, а освен на определени, съобщи Юнкер.

Европа би трябвало да работи като един човек. Винаги, когато Европейски Съюз приказва с един глас, не са вероятни изненади, добави той във връзка на връзките с новото ръководство в Съединени американски щати. Европа би трябвало да си даде по-ясна сметка за силата си - политическа, икономическа, а от време на време и военна. От международен длъжник би трябвало да се превърнем в международен състезател, прикани той.

Юнкер уточни, че в идващите месеци чака да проработи напълно проектът за европейската защита. Не военизираме Европейски Съюз, а желаеме да станем по-отговорни и независими. Само по този начин можем да защитим жителите от външните и вътрешните закани, както и работните им места, разясни той.

Европа може да превъзмогне разликите изток-запад и север-юг. Европа е прекомерно дребна, с цел да се дели. Трябва да утвърдим говоренето с един глас в интернационалната политика, добави Юнкер. Той заяви, че Европейска комисия ще предложи отсега нататък решенията по някои въпроси от интернационалната политика и от стопанската система да бъдат взимани с квалифицирано болшинство (с гласовете на 55 на 100 от страните в Европейски Съюз, които съставляват най-малко 65 на 100 от жителите на Общността).

Юнкер прикани за бързо приемане на измененията в миграционното законодателство и настоя връзките с Африка да се трансфорат в равнопоставени. Не би трябвало да преглеждаме връзките с Африка единствено през даването на средства за развиване, това е унизително, разяснява той. По неговите думи Африка няма потребност от щедрост, а от съдействие с Европейски Съюз. Юнкер заяви, че ще предложи проект за вложения за 24 милиарда евро на африканския континент, както и разширение на приема на африкански студенти в Европейски Съюз.

Председателят на Европейска комисия заяви, че следва предложение за промени в общностното законодателство, по чиято мощ доставчиците на услуги в интернет ще бъдат задължени да отстраняват терористично наличие в период до един час. Той добави, че следва и предложение, ориентирано против въздействието на външни страни върху европейското публично мнение.

Юнкер прикани за анулация на измененията в часовото време. Той означи, че даже да бъде анулирана общата смяна сред лятно и зимно часово време, всяка страна остава в правото си да реши дали да сменя часа съгласно сезона.

Хората не обичат несигурността, желаят изясненост. Всички сме виновни за Европа такава, каквато е, а и каквато ще бъде. Европа не би трябвало да бъде фен и коментатор, а състезател, проектант на утрешния свят. Европа би трябвало да приказва с един глас, понятен и отличим, с цел да бъде чута. Европейската дипломация би трябвало да бъде единна, прикани Юнкер.

В навечерието на изборите за Екологичен потенциал следващата година той разяснява, че родолюбието (патриотизмът) е полезност, когато не е против други. Патриотизмът, който търси виновници, без да показва решенията, няма място в Европейски Съюз, добави той.

Да посеем през днешния ден дърветата, под чиято сянка ще порастват наследниците ни. Най-големият блян е да не се допусне нова война, заключи ръководителят на Европейска комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР