Посочвайки Русия като заплаха за националната ни сигурност, последният доклад

...
Посочвайки Русия като заплаха за националната ни сигурност, последният доклад
Коментари Харесай

Вицепрезидентът не смята, че Русия е заплаха, правителството копирало чужди текстове


Посочвайки Русия като опасност за националната ни сигурност, последният отчет на Министерския съвет безусловно цитира интернационалните текстове, несъобразени със обстановката у нас. Това сподели пред бТВ вицепрезидентът Илияна Йотова.

“Темата за Русия в действителност участва в този отчет, само че мога да ви кажа, че и в качеството си на евродепутат доста пъти съм чела това мнение за Русия, което влиза в формалните официални съобщения от срещите на върха на НАТО. Това е безусловно преписан и преведен текст. Той не е съгласуван с изискванията в България, това го подсигурявам. Това е един текст, който участва във всички европейски документи, просто е пренесен в този отчет “, сподели тя.

“В отчета обаче не видях доста други неща, които би трябвало да са на дневен ред – тематиката за миграцията е мината пътем, за заканите, за прогнозите в това отношение, за идната промяна за убежищата, къде ще бъде позиционирана България, има ли закани за нея като външна граница “, продължи Йотова.

“Една от най-големите неточности на този отчет е неговата анонимност “, сподели още тя.

За думите на ръководителя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, че България и Румъния би трябвало да бъдат признати в Шенген и еврозоната Йотова разяснява: “Много пъти съм слушала господин Юнкер и доста пъти съм чувала неговите уверенията, че Европейска комисия желае България и Румъния да бъдат част от Шенгенската система. Не го одобрих доста на съществено, почтено да ви кажа. Първо, от Европейска комисия съвсем нищо не зависи за приема на която и да било страна в Шенген. Второ, господин Юнкер още през 2014 година, когато стъпи на председателския пост, сподели, че той е за това до края на мандата двете страни да бъдат част от Шенген, а не виждам особени старания – през тези години той можеше да влияе на разнообразни ръководи този въпрос да се придвижи напред. Възниква въпросът дали тази тематика въобще попада и в нашето председателство, аз не съм уверена в това “.

Според Йотова позицията на Германия по въпроса може да бъде смекчена след изборите след седмица.

Вицепрезидентът напомни думите на френския президент Еманюел Макрон, че преди която и да е страна да се причисли, би трябвало Шенгенската система да бъде реформирана. “Според мен критериите ще бъдат затегнати и ще бъдат прибавени и политически критерии, което не е добре за страни като нашата, тъй като двойните стандарти ги има “, счита Йотова.

На въпрос има ли война сред институциите Йотова отговори: “Ние война с институциите не водим. Нямам право и не желая да приказвам от името на президента, само че съм сигурна, че това е по този начин. Аз работя добре с част от министрите, с които имаме допирни точки по отношение на моите пълномощия “.

“Атаката, която идва от парламентарната група на ГЕРБ, от ръководителя ѝ Цветан Цветанов, квалификациите, които се насочат към президента Румен Радев, не прави чест на нито един политик “, сподели още тя.

Според Йотова държавното управление е закъсняло с реакцията си във връзка закона в Украйна, който попречва малцинствата да учат майчин език в учебно заведение. “Имам чувството, че и държавното управление разбра за това, което се случи в украинския парламент, безусловно в навечерието на личното си съвещание. Тогава и министър председателят Бойко Борисов сподели, че желае пролонгация, с цел да получи цялостната информация, което единствено по себе си е неприемливо, тъй като става въпрос за, по неофициални данни, 200 хиляди души, които се разпознават като хора с български генезис. Да, закъсняха, тъй като не е съществено да имаш позиция, когато законът към този момент е признат от украинската Рада. По моя информация на 15 септември той към този момент е утвърден от ръководителя на Радата, чака се сега указът на президента Петро Порошенко “.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР