Последвала сърцето си от Гвинейския залив, на север – в

...
Последвала сърцето си от Гвинейския залив, на север – в
Коментари Харесай

Петте съставки срещу клишетата на Селестина - жената, която заживя в България, за да бъде майка и инженер в завод за кабелни системи

Последвала сърцето си от Гвинейския залив, на север – в Плевен, една жена меко казано загърбва зоната си на комфорт и освен не изоставя фантазиите си да е добър инженер, само че и самоуверено оспорва клишетата, че положителният инженер е основно в панталони.

Портрет като този изисква доза кураж. Той е справочник с 5 елементарни съставки против клишетата.
Тя е Селестина Иванова. От нигерийския щат Делта. Може би не единствената дама от Африка в колоритния академични град, само че с огромна възможност – единственият инженер в аутомотив цех в този край, пристигнал чак оттова. Взема от родината си упорит багаж: дипломата и вярата, че тази работа ще я води по вълнуващи пътища към богати кариерни благоприятни условия. И към опцията да израства интелектуално, да развива творчеството си, без да губи присъщата си ученолюбивост, нюха на изобретател, уважението към качествата. Своите. И у другите.
Но за нюха ще стане дума по-късно.



Да е инженер химически процеси, е в кръвта на Селестина. Професия с, както сочи и пътят ѝ, впечатляващо необятно приложение – от хранително-вкусовата индустрия през екологията, добива на нефт до аутомотив сферата. В България известно време преподава британски и се занимава с уеб дизайн преди да се допре за първи път до настоящето си амплоа: на брачна половинка, майка и на инженер в цех за кабелни системи в автомобилния бранш " ЛЕОНИ България ", където изненадващо ще открие блестящо дамско съсловие, в което ще се впише изрично и незабавно.
Не просто процесът, а провокациите в преследването на задачата могат да задържат пътешественика.
Така Селестина взема решение, че ще остане.

За изобретател по душа като нея обяснението е малко и красноречиво: признава, че постоянно е считала за вълнуващо оживяването на суровината в приключен артикул. Без всякаква забележима връзка сред двете. Примерите, до които се допираме всеки ден, са безусловно стотици: бирата, която «покълва» от пшенични зърна. Нефтът – при фракционна филтрация. Или автомобилът – от кабели, съчетани по удивително образован метод, който вдъхва сърдечен темп под капака. В предизвикването да си пръв или за първи път в развой, даващ живот на един артикул, Селестина вижда своята основателна причина.
Своята задоволителна причина против клишетата.

1) Клишетата единствено оказват помощ да възприемем света, не го основават. Не ги надценявай!

Селестина е привикнала да не придава на клишетата смисъла, което би я отказало от дребните следи на щастието. Например обичаните африкански плитки над работната униформа. За специфични мотиви – типичната за родината ѝ шапка с ежедневния европейски костюм. Защото клишетата, признаваме, не са задоволителна причина да се откажем от високите токчета, в случай че са ни комфортни. Или да не се откажем от тях, когато не са!
Сред най-натрапчивите стандарти, които и в този момент рамкират специалността " инженер ", е визията, че е основно „ мъжка “. Или че един инженер може да „ поправи “ безусловно всичко. „ Има зрънце истина във второто “, смее се Селестина, а по отношение на визията, че инженерите са сухи същества, тук изрично не е съгласна. Или че им липсват обществени умения – „ Ако откровеността потвърждава нежелани обществени умения, то аз сигурно се регистрирам в стандарта “, разяснява тя.

2. Разпознавай целите!

Балансът е значим във всичко, което планираме и подхващаме, дори и в баналните привички. Извоюването на обичайно равновесие сред това, от което е изработен триумфът и там, откъдето стартира персоналният периметър, е въпрос освен на обществена зрялост, само че и на лична победа. А клишетата в това са не едно или две. Тук кредото на Селестина е просто като месенето на самун: щипка естетика, почитание, мъничко здравословни привички, его на усет. Изграждането на хармонична връзка сред работата и персоналния живот е въпрос на прочувствено и духовно одобряване. Ето ги и инструкциите за приложимост, които се старае да съблюдава: „ Правя всичко допустимо да приоритизирам здравето си, да „ се изключа “, когато е належащо. Да прекарам време с околните хора “.



3. Споделяй наученото!

Макар перфекционизмът нормално да е повече от всичко за всеки инженер, нейното „ повече от всичко “ се добавя от децата. Възпитанието им не е проект, който стартира след офиса или оттатък индустриалната площадка. Неуловим развой, който идва с вярата и е ориентиран към доверието. „ Научи дете на нужния път и когато порасне, няма де се отклони от него “ – тази мисъл от Библията е настолна на Селестина. Не всеки урок е елементарно да се съобщи, уверена е тя. Представя си порастването като странствуване, осеяно с избрани стадии – и има вяра, че с вярната тенденция и подготовка, децата сами ще желаят да откриват и да следват пътя на превръщането си в честни възрастни. Вярата и Истината са значими за нея, що се отнася до полезностите, които се надява децата ѝ да схванат, а също и Изборът. Изборът да си добър. Да си отсреща.

4. Отделяй време да си щастлива през днешния ден!

…Отделяй задоволително време да подредиш персоналното си пространство, поучава Селестина и прави това без скрупули. Щастливата кариера изисква благополучен дух и е заслужено да се каже, че той пък изисква инвестиция в щастливи дребни победи. За Селестина - споделени уроци с трите деца. Просто пазар с тях. Още български думички, научени по път. Книги. Кулинарни опити. Или просто разходка и пикник – признава, че обожава магията на българските планини. И пъстрата приказка на тукашните пролет и есен. С усмивка споделя, че би ѝ се желало да пътува повече из България. Да открива нови и нови места, които си коства да бъдат обикнати, без значение от сезона.
Всъщност упоритостта за дами като Селестина стартира още там, където и фантазията.

5. Позволи си неизменност!

Този опит за портрет би останал единствено нелогична схема без обичан откъс. Нейният е от Бил Брадли: " Амбицията е част от триумфа. Постоянството е колата, с която пристигаш до него ".
И прибавя чистосърдечно: " (Само) уважението също е част от триумфа. "
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР