Последното редовно правителство и двете служебни не положиха усилия, категоричен

...
Последното редовно правителство и двете служебни не положиха усилия, категоричен
Коментари Харесай

Евродепутатът Андрей Новаков пред “Труд news”: България губи над три милиарда евро от Плана

Последното постоянно държавно управление и двете служебни не поставиха старания, безапелационен е политикът
Плащанията завършват на 31.12.2026 година

Повече от две години след старта на Плана за възобновяване и резистентност, България е употребила под 1% от средствата по него - едвам 42 млн. евро от общо 6,9 милиарда евро. Това съобщи пред “Труд news ” евродепутатът от EPP/ГЕРБ Андрей Новаков и предизвести, че в случай че продължим със същите мудни темпове, има риск страната ни да загуби 3 милиарда евро.

По думите му, нито последното постоянно държавно управление, нито двете служебни държавни управления са почнали работа по плановете за инфраструктурни вложения, които имат финансиране по Плана.

“За завършването на тези планове са нужни години, а забавянето може да докара до незавършени и анулирани планове ”, сподели Андрей Новаков. Той напомни, че съгласно регламента за потребление на средствата от държавите-членки на Европейски Съюз, главните стадии, цели и графика за осъществяване на вложенията би трябвало да бъдат приключени до 31 август 2026 година, а на 31 декември същата година завършват и заплащанията към съответните страни.

Андрей Новаков съобщи, че страните от Европейски Съюз са изправени пред предизвикването да работят по едно и също време по осъществяването на оперативните стратегии и да създават своите Планове за възобновяване, само че на фона на напредъка на други страни, България е много изостанала по вложението на средствата.

Новаков напомни, че това са средства, които България не би трябвало да връща. И добави, че страната ни е можела към този момент да получи 8 милиарда на година по Плана за възобновяване и резистентност.

По тематиката с украинското зърно Андрей Новаков означи, че в Европейски Съюз са спорни настроенията по отношение на възбраната за импорт на украинско зърно.

“Някои от незасегнатите реагират по-остро, че някои страни са защитили личното си произвеждане. Европейски Съюз беше първият, който абсолютно поддържа Украйна, обаче не можем да си позволим, че фермерите ни ще платят цената за войната. Европейска комисия би трябвало да обезпечи обезщетение за всеки фермер, който е понесъл вреди от вноса на по-евтини артикули ”, съобщи Новаков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР