Последното място, където човек би очаквал да намери шедьовър на

...
Последното място, където човек би очаквал да намери шедьовър на
Коментари Харесай

Картина за милиони бе намерена покрита с курешки

Последното място, където човек би очаквал да откри шедьовър на 4 века, е в дъното на колиба. Но тъкмо това открива колекционерът на творби на изкуството на свободна процедура Албърт Робъртс през 2002 година, когато преглежда бараката на фермер в Киндерхук, Ню Йорк.

Картината изобразява гол дъртак, седнал изкривен на столче. Лицето на мъжа и слабите му мускули, хвърлени в сянка, върху високото към метър парче, припомнят на Робъртс за фламандските портрети от 17 век.

Картината се възнамерява да взе участие в поредицата „ Седмица на майсторите “ на акционерна къща Sotheby’s, където се чака да доближи цена някъде от порядъка на 3 милиона $.

 Anthonis van Dyck 044

„ Чарлз I на лов “, към 1635, Лувър

Роден през 1599 година, Ван Дайк живее и работи в интервал, в който изкуството се основава най-вече за обрисуване на религиозни и исторически тематики. Той се трансформира в един от най-влиятелните художници в своето време като съгласно Националната изложба в Лондон той е вторият по значителност фламандски художник от 17 век след Питър Паул Рубенс.

Ван Дайк е най-известен със своите портрети, изключително с работата си по фигури като крал Чарлз I, когато е велможа художник. Той се уповава на техники, създадени от художници като Ханс Холбайн, като също и оказва помощ за революцията в дворцовия портрет със личните си нововъведения.

Като колекционер на творби на изкуството, Албърт Робъртс знае какво гледа, когато открива Етюд на Ван Дайк за Свети Йероним в бараката в оня ден.

Въпреки че задната част на творбата е покрита с птичи изпражнения, Робъртс има вяра, че това е истинска холандска картина от Златния век и купува творбата за 600 $, показвайки го като част от личната си сбирка – която той самичък назовава „ сиропиталище за изгубено изкуство, потърпевшо от пренебрежението “.

По-късно находката е доказана през 2019 година от историка на изкуството Сюзън Барнс, която отбелязва пред лондонския Times, че творбата е „ изненадващо добре непокътната “ творба на Ван Дайк. „ Маслената схема “, написа тя, „ е впечатляващо и значимо изобретение, което ни оказва помощ да разберем повече за метода на художника като млад мъж. “

На въпроса за какво е чакал толкоз дълго, с цел да удостовери достоверността на портрета, Робъртс дава отговор, че към този момент е решил, че това е холандска или фламандска творба, най-вероятно нарисувана от Ван Дайк, като се има поради приликата на Свети Йероним с ангел.

„ Тогава не направих нищо по въпроса. Но тъй като към този момент имах отговора “, споделя Робъртс, съгласно The Daily Gazette. „ Това, което е вълнуващо за мен, е преследването. И откакто съм удовлетворен и знам от кого е, се отправям към друга работа. “

 Sotheby’s

„ Скица на Свети Йероним “, евентуално рисувана сред 1615 и 1618 година, когато художникът е бил помощник в художествено студио, е проучване за Свети Йероним (1618–20) на Ван Дайк, което сега е благосъстоятелност на музея Бойманс ван Бенинген в Ротердам, Холандия.

„ Изследване “ нормално се употребява от художниците като референтно изображение, когато работят върху други картини. Според Times, високата близо метър картина е една от едвам две от живите студии на Ван Дайк с подобен размер, които оцеляват.

„ Проучванията в действителност не са предопределени да бъдат излагани “, споделя Кристофър Апостол, началник на отдел „ Картини на остарели майстори “ в Sotheby’s в Ню Йорк пред Times. „ Художникът постоянно ги държи в студиото си, с цел да може да ги употребява по-късно. “

След гибелта на Албърт Робъртс през август 2021 година, оповестява Artnet, наследниците му оферират скицата на Sotheby’s за събитието „ Седмицата на майсторите “. Част от приходите ще отидат за фондация Албърт Робъртс, която дава финансова поддръжка на актьори и благотворителни организации.

Как картината се е озовала в дребен град в Ню Йорк може вечно да остане загадка… Въпреки че е допустимо да има някаква холандска връзка – името на града, където е открита, Kinderhook, произлиза от холандското „ kinder “, което значи „ деца “, и „ hoek “, което значи ъгъл. Най-ранното европейско проучване на региона включва пътуването на Хенри Хъдсън, финансирано от Холандската източноиндийска компания през 1609 година

Миналото настрани, откриването на Скица на Свети Йероним ни припомня какъв брой непредвиден може да бъде животът.

Когато го питат за откритието, Робъртс споделя: „ Предполагам, че не всеки ден картина, взета за 600 $ с птичи изпражнения по гърба, се оказва шедьовър на европейското изкуство. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР