Последният ден на месец октомври е отреден за Хелоуин. Някои

...
Последният ден на месец октомври е отреден за Хелоуин. Някои
Коментари Харесай

Хелоуин, оранжевото, черното и защо това са цветовете на празника

Последният ден на месец октомври е предназначен за Хелоуин. Някои не одобряват празнуването му у нас, тъй като е католически празник. Други пък виждат в него следващия мотив за ваучър и положително превозване, както и страхотна опция да се облекат и гримират по този начин, както другояче не биха могли да си го разрешат.

Без значение от кой тим сме, сигурно сме очевидци на цялата еуфория около Хелоуин, която преобразява витрини на магазини в черно и оранжево. Това са двата цвят на празника, от време на време комбинирани и с лилавото. А ето и каква е символиката им.

Черното

Празникът Хелоуин произлиза от езически обред на античните келти. Те го правели всяка година в последния ден на октомври и първия на ноември, тъй като това време е по средата сред есенното равноденствие и зимното слънцестоене.

С ритуала се отбелязва прибирането на реколтата и посрещането на тъмната половина на годината. Така той се трансформира в самобитен празник на тъмнината, а оттова е връзката и с черния цвят.

Освен това, цветът се свързва и със гибелта и вярването на келтите, че по това въпросно време в края на октомври и началото на ноември връзката сред живите и мъртвите отслабва. Затова се вършат и ритуали, с които се уважава тяхната памет.

Оранжево

Есента е сезонът на шарените листа и на тиквите. Техните оранжеви нюанси също са директно свързани с Хелоуин. Но цветът има и друго значение за празника, датиращо от келтите.

При тях оранжевото се свързва с огъня. По време на езическия обред всички палят огньове, които оставят сами да изгаснат, с цел да могат да прогонят злите духове в отвъдното, написа Reader`s Digest. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР