Последните седмици преминаха под знака на неочакван рекламен бойкот, който

...
Последните седмици преминаха под знака на неочакван рекламен бойкот, който
Коментари Харесай

Колко струва рекламата в социалните мрежи?

Последните седмици минаха под знака на непредвиден рекламен протест, който засегна огромни играчи като IBM, Apple и Disney. Тези компании оповестиха прекъсване на своите рекламни действия, изразявайки своето неодобрение от наличие, което смятат за несвоевременно. Въпреки че този ход получи забележителна поддръжка, един от най-влиятелните бизнесмени в света – Илън Мъск, не скри своето неодобрение.

В реакция на протеста, Мъск изрази блестящо несъгласие и отхвърли опцията да се поддаде на натиска на рекламодателите. След обявата, която той дефинира като „ може би най-лошата и глупава “ в историята си, Илън Мъск даде изказване, в което ясно съобщи: „ Ако някой желае да ме изнудва с реклама или пари, майната му. Майната ти. Ясно ли е? “

Според източници, последствията от този рекламен протест са почувствани от обществената мрежа X, която беше добита от Мъск през октомври 2022 година Според отчет на маркетинговата организация Gupta Media, компанията се бори да генерира доходи от реклама, а цената за хиляда импресии (CPM) се срина с невероятните 75%, падайки до $0,65 през август 2023 година Това е най-ниското равнище за последните три години.

Интересното е, че CPM на обществената мрежа X е значително по-нисък от съперниците й в обществените медии, като през 2023 година междинната цена е единствено $1,20 на хиляда импресии. В съпоставяне с това, рекламата на Meta в Instagram и Фейсбук коства приблизително $7,17 на хиляда импресии. Този забележителен спад в цените може да бъде интерпретиран като опит за привличане на рекламодатели, до момента в който обществената мрежа X се бори да се възвърне от удара на протеста, написа.

Ситуацията остава непрогнозируема, като обществената мрежа X се надява да преодолее компликациите и да възвърне доверието на рекламодателите. В същото време, Илън Мъск остава неотстъпчив в позицията си, че не ще разреши на външни фактори да въздействат на наличието и тактиката на обществената мрежа, до момента в който се бори за нейното оцеляване във водещата борба за рекламни доходи.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР