Последните промени в Наказателния кодекс, които депутатите приеха, предвиждат по-строги

...
Последните промени в Наказателния кодекс, които депутатите приеха, предвиждат по-строги
Коментари Харесай

При какви условия ще се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори?

Последните промени в Наказателния кодекс, които депутатите одобриха, плануват по-строги санкции за водачите, които карат след приложимост на алкохол и опиати. Широко обсъждана е и опцията в такива случаи да се лишава автомобила на водача.

Конфискуване на коли за приложимост на алкохол и превишена скорост е европейска процедура.Въпросът е хората да схванат заплахата, която ги грози и да поправят държанието си. Тези ограничения, които са признати, са извънредно строги юрист, заяви Алекси Кесяков, специалист по пътна сигурност.

Елица Буенова, юрист при пътнотранспортни катастрофи, уточни, че става въпрос за " лишаване ", а не " конфискуване ", като то ще стане факт, когато в съда има влезнала присъда. „ Това значи, че тогава ще бъдат подготвени всички кръвни проби и съдът е отсъдил на база на събраните доказателства ”, посочи тя.

" Въпросът е по какъв начин точно ще се обезпечи това осъществяване? Защото в случай че две години чакаме да завърши делото, колата от дълго време може да я няма ", уточни Буенова. 

Тя посочи, че е сезирала институциите за, по думите ѝ, противоконституционна наредба, съгласно която, когато откажеш тест за алкохол и опиати или кръвен тест, ти се постановат следните ограничения - отнемане от правоуправление, прекъсване на колата от придвижване и надлежно санкция.

" Какво вършат служителите на реда, в случай че имаш позитивен тест, който всички знаем, че дава доста подправени резултати, поставят ти белезниците, обискират ти колата. Подлагаш се на кръвен тест и чакаш сред 8 месеца и една година да излезе.През това време не караш, нямаш кола. Имаме една противоконституционна наредба, която нарушава главно право, че всеки е почтен до доказване на противното ", уточни още тя.

" Това са безусловно недомислени промени, които съгласно скромния ми опит, ще доведат до съществени проблеми ", уточни адвокат Калин Ангелов. По думите му също става въпрос за " лишаване ", а не " конфискация ". 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР