Последните две години магистралите и скоростните пътища станаха заложник на

...
Последните две години магистралите и скоростните пътища станаха заложник на
Коментари Харесай

Петя Аврамова и Мартин Харизанов: Последните две години магистралите и скоростните пътища станаха заложник на политически амбиции

Последните две години автомагистралите и скоростните пътища станаха пленник на политически упоритости.

Това беше част от дискутираните тематики по време на конференцията на народните представители от ПГ на ГЕРБ за област Враца Петя Аврамова и Мартин Харизанов с представителите на медиите.
Срещата стартира с политическата тематика за връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия, като финален късмет за образуване на държавно управление в границите на този парламент. Петя Аврамова разгласи, че управителните органи на партията ще дадат изказване по темата  и добави, че парламентарните избори са развой, който би трябвало да докара до ръководство на страната,  те не може да са цел. Тя разяснява също, че ГЕРБ е постъпила задоволително отговорно с кандидатурата на проф. Николай Габровски и имената за един предстоящ кабинет от специалисти, равноотдалечени от всички партии. “Това щеше да бъде едно сполучливо държавно управление на България ”, подчертава още тя. Мандатът се връчва в изискванията на един скандал, казусът с Nexo, извънредно противен за имиджа на страната ни като цяло, съобщи още Петя Аврамова. “Последните две години, в ръководството на постоянното държавно управление на “Продължаваме смяната ” и няколкото служебни държавни управления, се взеха голям брой решения, които са в ущърб на страната и жителите ”, изрично съобщи инж. Аврамова.  Според народните представители от Враца, няма сфера от публично – икономическия живот, която да не е съществено потърпевша, а водещите до този извод решения са свързани с поети задължения за затваряне на 50% от въглищните централи до 2025 година, абсурдът с  меморандума с Джемкорп, както и вкарването на медиатори при  закупуването на съветски газ, с което българските жители и бизнеса бяха принудени да заплащат с 30% по-скъпо. “Заради  ръководството на “Продължаваме смяната ”, българите не усетиха разликата в цената сред сорта Брент и съветския Уралс, за който имаме дерогация. Този един лев, за който приказваме от няколко месеца не отиде при българските жители, а във компаниите “Лукойл ”  и “Литаско ”, посочи Аврамова.
Народният представител Мартин Харизанов разясни, че с новоприетия Закон за компенсиране на горивата, помощта от 1 лев на литър  гориво за потребителите ще бъде таргетирана, изцяло заслужено и без дискриминация към юридическите лица. “Взетите пари от свръхпечалбите на Лукойл ще бъдат дадени като отплата на близо 2 млн. дейни водачи, а тези хора,  които нямат автомобил – ще получат ваучери за превоз ”, сподели още Мартин Харизанов. Той напомни на медиите за обвиняванията на Асен Василев и изказванията, че Младежки ГЕРБ са отговорни за покачването на цените на горивата. “Искам да попитам Асен Василев къде действително отидоха тези 3 милиарда лв., които изчезнаха и мога единствено да потвърдя – сигурно тези пари не са отишли за построяването на нови тунели, автомагистрали и мостове, още по-малко за поддръжка на инфраструктурата на страната ”, акцентира Мартин Харизанов.
“С измененията в Закона за устройство на територията, препоръчани от мен и колегите  от ГЕРБ, приехме омекотен режим за създаване на слънчеви и фотоволтаични съоръжения. В Плана за възобновяване и резистентност са планувани средства за създаване на фотоволтаици и слънчеви съоръжения за топла вода за битовите консуматори за лични потребности ” добави инж. Аврамова.   По този метод българските жители на осведомителен режим, без нужда от позволение за градеж, ще могат да ги построяват върху жилищни и вилни здания. Инсталираната мощ за фотоволтаици не би трябвало да надвишава 20 kW.
По време на конференцията, националният представител Мартин Харизанов обясни проблема с дълго чакания ремонт на лекоатлетическата писта на Стадион “Христо Ботев ” във Враца.
“За страдание, за следващ път виждаме по какъв начин единственото държавно управление, което работеше да развиването на спорта, беше държавното управление на ГЕРБ ”, съобщи Харизанов и напомни, че екипът на кмета на Община Враца Калин Каменов към този момент три години упорства страната да помогне с  обезпечаването на средства за ремонт на пистата на един от най-големите игрища в страната. По времето на Кабинета Борисов 3, средства в размер на 1,3 млн. лв. са били обезпечени от някогашния състезателен министър Красен Кралев, а за ремонта е оповестена социална поръчка. Поръчката е спряна по време на ръководството на служебното държавно управление, а няколко месеца по-късно, сума, близка до този размер е отпусната на друга община от министър Радостин Василев.
“В тази община, лекоатлетическата писта е приключена. От отговора на въпросът, който зададох на служебния министър Весела Лечева по отношение на проблема, стана ясно, че Министерство на младежта и спорта няма желание да го реши, а изпраща още веднъж плана на стадий „ Подготовка “ по Наредбата за финансово подкрепяне на построяването и обновяването на спортни обекти. За нас – врачани е обидно и съгласно мен е образец по какъв начин не би трябвало да се случват нещата в нашата страна. Не бива ползите на врачани да станат заложници на политическата власт и политическите пристрастия на един или различен министър ”, безапелационен беше Мартин Харизанов и добави, че ще упорства да бъде направено всичко належащо Враца да има съвременна лекоатлетическа писта.
Петя Аврамова  разяснява тематиката, с която е персонално ангажирана за строителството на пътища и в частност на скоростния път “Видин – Ботевград ”. “Стопирането на строителството на обектите има избрана цел.  Две години не се вземат решение проблеми, не се вземат решение проблеми, а се основават проблеми по тази тематика и за всички към този момент е ясно, че с това политическо говорене, строителството на автомагистрали и пътища стана жертва и пленник на политически упоритости ”, съобщи някогашният районен министър. Тя дефинира като постоянно употребена от ръководещите МРРБ  гръмката фраза “незаконно строителство ”. В Закона ясно е написано, че би трябвало да се сформира констативен протокол,  заповед за унищожаване на това нелегално строителство и акт за административно нарушаване.
“Много комфортно, в последните две години, никой от ръководещите Министерство на регионалното развитие не предприе съответните написани в Закона дейности. Напротив – тематиката, преди всички избори започваше да се дискура още веднъж. В същото време, забавянето на отчуждителните процедури е реалност, а издаването на позволение за градеж е стопирано, с цел да може тематиката да стои в дневния ред на всяка предизборна акция ”, посочи инж. Аврамова. Тя напомни всички старания, които са направени  при ръководството на ГЕРБ и когато е била министър на районното развиване, с цел да започва построяването на този път. “Последното позволение за градеж е от Макреш до Ружинци и е направено в края на мандата ми като Министър на районното развиване. Разрешително за градеж има от Видин до Ружинци и от Мездра до Ботевград. Две години нашият Северозападен район чака да бъдат стартирани останалите сектори, да бъдат извършени отчуждителните процедури и издадени позволения за градеж. Хората от  Северна България чакат да видят действително строителство по останалите лотове на Автомагистрала “Хемус ”. Нищо такова не се случи и аз настоявам, че това е само с цел да служи тематиката за  политически опорки на някои, искащи властта в България ”, съобщи инж. Аврамова и добави, че още се чака правенето на обстоен организационен проект и  уголемен абстрактен план за околовръстния път на Враца, който също би трябвало да стане четирилентов и да е част от пътя Видин – Ботевград. По думите й заданието за планиране е било готово през месец април 2021 година.
В края на конференцията, инж. Аврамова подчертава върху средствата, които общините от област Враца са получили от страната за интервала 2018 година – април 2021 година. “За интервала посредством постановления на Министерски съвет,  всички общини от региона за получили малко над 50 млн. лв., което е съвсем по 17 милиона на година. За съпоставяне, за последните две години, страната е осигурила средства на общините от област Враца в размер на 17 милиона лв. – т.е. по 8,5 милиона лв. на година ”, заключи инж. Аврамова и добави, че общините и жителите в област Враца са толкоз ощетени, колкото и с всички други решения, вземани в последните две години в ущърб на страната и българските жители.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР