Последните действия на Китай около Тайван означават изоставяне на практиката

...
Последните действия на Китай около Тайван означават изоставяне на практиката
Коментари Харесай

Антъни Блинкън: Китай премина от търсене на мирно решение към употребата на сила

Последните дейности на Китай към Тайван значат занемаряване на практиката за спокойно решение на проблемите и прекосяване към насила и приложимост на мощ. Това съобщи през днешния ден държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън по време на посещаване във Филипините, съобщи Ройтерс.

На конференция в Манила той осъди Китай за ракетните стрелби в Тайванския пролив и за отдръпването от климатичните договаряния. По думите на Блинкън Вашингтон ще се постарае да резервира отворени каналите за връзка с Пекин, с цел да се предотвратяват недоразумения.

Блинкън бе признат от новоизбрания филипински президент Фердинанд Маркос Младши, който акцентира, че визитата на Нанси Пелоси в Тайван е посочила значимостта на връзките сред Филипините и Съединени американски щати. По думите на Маркос визитата на Пелоси в Тайван не е повишило напрежението, което и преди е било високо.

Американският посетител увери домакина, че десетилетният съюз сред страните им " е здрав и ще става по-здрав ". " Ние се придържаме към контракта за взаимна защита " и ще си спомагаме с Филипините в отразяването на споделените провокации, сподели Блинкън.

Връзките сред Вашингтон и Манила бяха разтърсени поради опитите за доближаване с Пекин на предходния филипински президенте Родриго Дутерте, напомни Ройтерс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР