Последните данни потвърждават тенденцията на охлаждане на икономиката на САЩ,

...
Последните данни потвърждават тенденцията на охлаждане на икономиката на САЩ,
Коментари Харесай

Икономиката на САЩ се охлажда: Какви стъпки ще предприеме Фед

Последните данни удостоверяват наклонността на изстудяване на стопанската система на Съединени американски щати, което разрешава на Федералния запас да поддържа постоянни лихвени проценти, до момента в който обмисля бъдещо стягане на паричната политика.

Последният отчет за заетостта демонстрира леко нарастване на безработицата, дружно с прибавянето на 187,000 работни места. Това отразява забавянето на стопанската система, дължащо се на по-високите разноски по заемите.

С наближаването на решаващото съвещание на Федералния запас ръководителят Джей Пауъл и формалните лица са изправени пред решението дали са направлявали дейно инфлацията след повишението на главния лихвен %.  

Широко публикувано е упованието, че през септември Фед ще се въздържи от повишение на лихвените проценти, запазвайки лихвения % по федералните фондове в диапазона 5.25-5.5%.

Икономисти, като Гарги Чаудури от BlackRock, допускат, че не е належащо Фед да бъде прекомерно нападателен и може да резервира сегашните лихвени проценти.

Президентът Джо Байдън похвали основаването на работни места и капацитета за понижаване на инфлацията, подсилен от данните, сочещи по-малко открити работни места и закъснение на растежа на цените макар мощните потребителски разноски.

Ян Хациус от Goldman Sachs твърди, че на този стадий по-нататъшно стягане на лихвените проценти не е належащо и има смисъл да се резервира актуалната политика.

Ако Фед реши да не покачва лихвените проценти през септември, ще продължат ограниченията за последователно стягане, стартирани по-рано през лятото, като повишението на лихвените проценти беше спряно през юни преди нарастването с четвърт пункт през юли.

Блерина Уручи от T Rowe Price признава “ ” стопански данни, само че остава готова за бъдещо стягане заради несигурността в икономическото държание.

Джей Пауъл предизвести за опазване на високата инфлация, което подтиква към деликатно обсъждане на бъдещите решения. Представителите на Фед би трябвало да намерят баланс сред избягването на прекалено икономическо напрежение и ограничението на инфлацията.

Съществуват опасения по отношение на потребителските разноски и нуждата от понижаване на паричното предложение, с цел да се реализира задачата на Фед за инфлация от 2%, както акцентират Пауъл и чиновници като Сюзън Колинс от Фед в Бостън.

Марк Джанони от Barclays предвижда нарастване на лихвения % с четвърт пункт през ноември. Омаир Шариф от Inflation Insights следи евентуалното обновяване на инфлацията, изключително на автомобилния пазар и разноските за здравно обезпечаване.  

Източник: FT

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР