Последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ показват,

...
Последните данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ показват,
Коментари Харесай

Идва ли краят на шистовия бум в САЩ?

Последните данни на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати демонстрират, че добивът на нефт внезапно е намалял през юли - с 276 000 барела на ден. Възможно е спадът да е провокиран от мощните урагани, които засегнаха промишлеността и принудиха петролните компании да пресечен краткотрайно интервенциите си в Мексиканския залив, оповестяват от Oil Price.

Aмериканската продукция е в застой през 2019 година В съпоставяне с декември 2018 година общото произвеждане на Съединени американски щати е повишено с едвам 44 хиляди барела, което всъщност значи, че макар оптимистичните прогнози, американският шистов рандеман е достигнал дъно през тази година. Офшорният рандеман в Мексиканския залив през юли спадна с 332 хиляди барела.

Голяма част от растежа на шистовия рандеман идва от Пермския басейн в Тексас, а последните данни на Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати демонстрират, че щатът е повишил производството с едвам 40 000 барела през юли, по отношение на юни. Макар и да се следи напредък, той е доста по-нисък от трицифрените растежи, които се следиха през 2017 година и 2018 година Спрямо година по-рано, добивът в Тексас се е повишил със 125 хиляди барела - скромна цифра, като се има поради, че единствено за първите осем месеца на 2018 година растежът на производството беше от съвсем 480 хиляди барела дневно.

На годишна база цифрите още веднъж демонстрират закъснение. През юли по отношение на същия месец на 2018 година растежът е от 915 000 барела на ден, до момента в който месец по-рано той беше от малко над 1,4 млн. барела на ден. Това е доста по-бавен ритъм от пика, доближат през август 2018 година

Анализаторът Джон Кемп сподели пред Ройтерс, че "по всичко проличава, че шистовият взрив в Съединени американски щати е завършил ". "Вторият шистов взрив в Съединени американски щати (2017 - 2018 г.) завършва тъкмо заради същата причина, поради която свърши и първият (2012 - 2014 г.) - високите цени на петрола предизвикват свръхпроизводството, а търсенето на суровината на световно ниво се намали ", акцентира специалистът. Той добави, че увеличението на добива, което въпреки всичко се следи през тази година, е просто отражение на високите цени от края на предходната година. С други думи, спадът в цените тази година към момента не е усетен изцяло.

За шистовите компании проблемите наподобяват даже по-големи - те са изправени и пред финансов стрес и упования за трайно ниски цени на петрола. Същевременно достъпът им до финансиране е стеснен.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР