Последната среща между двамата президенти бе през октомври 2015 г.,

...
Последната среща между двамата президенти бе през октомври 2015 г.,
Коментари Харесай

Русия ще търси "устойчиво политическо решение" за Сирия след краха на ИДИЛ

Последната среща сред двамата президенти бе през октомври 2015 година, малко след началото на военната интервенция в поддръжка на сирийската войска от страна на Русия

Още по тематиката
Лидерите на Русия, Турция и Иран се срещат в Сочи поради споровете в Ирак и Сирия
16 ное 2017
По остриетo на ханджара*

Референдумът в иракски Кюрдистан
21 сеп 2017
Всички (без Израел) против кюрдския референдум за самостоятелност

Иракските кюрди се готвят да разгласят своя страна след вота на 25 септември
17 сеп 2017
За кого летят томахавките

Защо прословутата съветска система за противовъздушна защита в Сирия остана безмълвна
13 апр 2017
Как Тръмп разбърка пасианса в Сирия

Не наподобява Вашингтон да има явен проект какво да прави след удара
13 апр 2017 " Надяваме се Организация на обединените нации да се включи в политическия развой в неговия заключителен стадий ", е декларирал Владимир Путин след срещата с Башар Асад.Руският президент Владимир Путин се срещна със сирийския си сътрудник Башар Асад в съветския черноморски курорт в Сочи в понеделник, два дни преди плануваната среща сред водачите на Русия, Турция и Иран на същото място. По време на срещата Путин е оповестил " приближаващия завършек на битката против тероризма " в раздираната от революция арабска страна и е декларирал, че задачата оттук насетне е намирането на " спокойно и дълготрайно политическо решение в Сирия след краха на терористите ", представен от пресслужбата на Кремъл.

На идната тристранна среща страните ще се опитат да се обединят към обща визия за бъдещето на Сирия с Башар Асад на власт и да я прокарат преди евентуален пробив в договарянията на Организация на обединените нации, които могат да доведат до искане за шерване на властта в страната и провеждането на нови избори под мандата на интернационалната организация.

Разбита съпротива, заздравен Асад

От своя страна Башар Асад е благодарил на съветския президент за оказаната военна помощ и е подчертал значимостта ѝ за " постигането на политическо решение " на рецесията през мирните договаряния в Астана. Тези договаряния доведоха до основаването на зони на деескалация в Сирия от трите районни сили - Турция, Иран и Русия, върху които те желаят да стъпят при договарянето на примирието в страната. Смята се, че трите страни бързат с договарянето между тях, с цел да изпреварят и маргинализират първичния кротичък развой, който се организира в Женева под егидата на Организация на обединените нации. " Надяваме се Организация на обединените нации да се включи в политическия развой в неговия заключителен стадий ", е декларирал още съветският президент след срещата си с Асад.

В момента така наречен " съпротива от Рияд ", където е мястото на срещите на над 30 разнообразни размирен групировки, участващи в сирийския спор, се готви за идната си среща на 22-23 ноември преди диалозите в Женева. Разпокъсаната съпротива е разграничена във връзка с въпроса за бъдещето на Башар Асад, като част от нея твърдо упорства, че политическо решение не е допустимо без отдръпването му, до момента в който други бунтовници последователно смекчават позицията си по въпроса. Същото важи и за Саудитска Арабия, досегашния водещ съперник на Асад, която наподобява е подготвена да отстъпи от досегашната си позиция по отношение на сирийския президент.

Сблъсък на районни ползи

На срещата в Рияд могат да участват и представители на кюрдските сили, написа английският Guardian. Това до неотдавна беше концепция, против която Турция мощно се възпротивяваше поради увеличеното въздействие на YPG в Сирия. В неделя външният министър на Турция Мевлут Чавушоглу съобщи, че кюрдите държат 20% от сирийската територия, което е " доста рискова обстановка ". От друга страна, Москва не би отстъпила от поддръжката си за кюрдите и ще търси дипломатически пробив с Анкара, с която до скоро подкрепяха разнообразни страни в сирийския спор.

Друг проблем може да възникне от упоритостите на Иран да разположи военни елементи на границата с Израел, което тормози освен Тел Авив, а и Рияд, които в последно време намират в общия си зложелател Техеран аргументи да търсят доближаване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР