Посланикът на Република Северна Македония е призован да се яви

...
Посланикът на Република Северна Македония е призован да се яви
Коментари Харесай

Външно привика македонския посланик заради побоя на българин в Охрид

Посланикът на Република Северна Македония е свикан да се яви в Министерство на външните работи във връзка побоя на българин в Охрид. Снощи към 19 ч. българският жител е атакуван и са му нанесени тежки физически пострадвания.

Той е настанен в болнично заведение.

Месеци наред българската страна упорито наблягаше упованието си към управляващите в Северна Македония да подхващат незабавни и ефикасни ограничения против сериозната ескалация на прояви и закононарушения от ненавист против българите в страната. За страдание, нападението от 19 януари 2023 година е индикативен образец за тежките последствия от систематичното неявяване на съответна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, в това число по повод невъзможността да извърши собствен главен ангажимент - да подсигурява сигурността на личните си жители “, се споделя в позиция на Министерство на външните работи.

Съществуването на проблеми с правата на българите в Северна Македония не може да продължава да бъде отричано както от страна на локалните управляващи, по този начин и от интернационалните сътрудници. Очевидно това води единствено до тяхното задълбочаване и е несъвместимо с участие в Европейския съюз, се споделя още в позиция на българското Министерство на външните работи.

От българска страна приканиха за незабавни дейности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР