Посланикът на Полша в България Н.Пр. д-р Мачей Шимански ще

...
Посланикът на Полша в България Н.Пр. д-р Мачей Шимански ще
Коментари Харесай

Полският посланик снима птици, подрежда изложба в Димитровгр...

Посланикът на Полша в България Н.Пр. доктор Мачей Шимански ще открие персонално изложбата си „ Птиците на България през очите на един поляк “ на следващия ден, 19 октомври в 17.30ч. в димитровградската библиотека " Пеньо Пенев ".

Д-р Шимански ще показа и уменията си да снима птиците посредством презентация на тематика  Как да снимаме птици? Посланикът е фен на птиците, техен наблюдаващ от 35 години и фотограф от 15. Както той самият акцентира, и в двете области е фен, само че има дълготраен опит и познания, насъбрани както по време на наблюденията и фотографирането, по този начин и с помощта на публичната си активност в интерес на птиците. Бил е зам.-председател на Варшавската орнитологическа секция на Полското зоологическо сдружение, представял е репортажи на терен в границите на телевизионната стратегия „ Animals ”  на полската държавна телевизия. Автор на редица просветителни изложения, негови фотографии са оповестени в природонаучни списания, атласи и определители за птици. Участва в акции в интерес на бързолетите, негови обичани фотографски обекти. Презентацията и полемиката, планувани за 19 октомври, дават опция да показа своя опит и да чуе споделения опит на участниците в работилницата.

Фотографирането на птици е една от най-трудните и взискателни области на фотографията, доста прочувствена и не постоянно удовлетворяваща. Фотографът би трябвало да има или извънреден шанс, с цел да направи невероятна фотография на птицата, или да жертва своето време, умеене и нерви, с цел да „ победи “ определения хвъркат воин, който прави всичко, с цел да не се получи фотографията.  

Когато приказва за правене на снимки на птици, Мачей Шимански непроменяемо акцентира, че постоянно би трябвало да помним, че сигурността на птиците и устрема да не смущаваме живота им, изключително през размножителния интервал, са доста по-важни, в сравнение с снимането на най-красивата снимка в света.  

Авторът на изложбата и водещ на работилницата няма желание да се концентрира единствено върху техническия и фотографски аспект на снимането на птиците. Работилницата е открита за всички, които демонстрират интерес - фенове и експерти, и не си слага за цел присъстващите да овладеят основите на фотографията или да им бъдат предадени познания по орнитология. Идеята е да бъдат посочени изгодите, произлизащи както от умелото потребление на знанията по снимка, по този начин и от познаването на героите на фотографиите – птиците. Крайната цел е да бъде посочено, че съчетаването на занаята и артистизма на фотографа със знанията за действието и биологията на птиците може да донесе прелестни фотографски резултати и да предотврати нанасянето на вреди на основните герои – птиците. 

Посланик Мачей Шимански, основател на Клуба на посланиците, които приказват български и ще организира работилницата на български език. 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР