Поскъпването на цените на жилищата в Швеция поднови политическите призиви

...
Поскъпването на цените на жилищата в Швеция поднови политическите призиви
Коментари Харесай

Цените на жилищата в най-голямата скандинавска държава вече притесняват и политиците

Поскъпването на цените на жилищата в Швеция възобнови политическите апели за унищожаване на противоречиво данъчно облекчение, което се счита за част от казуса, предава Bloomberg.

В Народното събрание на страната има консенсус, че 30-процентната редукция на разноските за лихви по ипотечните заеми би трябвало да бъде отстранена. Идеята се поддържа и от централната банка, както и от финансовия регулатор. Но двете ръководещи партии и миноритарната им коалиция са разграничени по отношение на спешността на задачата.

Миналия месец Bloomberg Economics подреди жилищния пазар в Швеция като най- " балонестия " в Европа. Поскъпването кара паричните управляващи в някои страни да се замислят по отношение на покачване на лихвите. Но Риксбанк се е концентрирала върху инфлационната си цел и към този момент няма желание да стяга паричната политика, което кара управляващите в страната да търсят други благоприятни условия.
 Пандемията наду още повече балона при недвижимите парцели в Европа
Пандемията наду още повече балона при недвижимите парцели в Европа

Политиците търсят новаторски способи, с които да поддържат предлагането, само че ходовете са прекомерно плахи

Швеция към момента разрешава на жителите, изтеглили ипотечен заем, да получават данъчни облекчения. Премахването на политиката обаче би трябвало да е деликатно — през 1988 година Англия го направи, което докара до колапс на жилищния пазар, траял години.

Именно това плаши и ръководещата коалиция. Зелената партия желае премахването на данъчното облекчение още през идната година, до момента в който социалдемократите упорстват реализиране на по-широка политическа договорка. И двете обединения обаче са съгласни, че измененията би трябвало да са постепенни.

Цените на жилищата в най-голямата скандинавска страна се повишиха с към 20% през последните 12 месеца. Политиците обаче са принудени да пипат деликатно към жилищния пазар, откакто през юни проекти за дерегулация на жилищата чартърен провокира първите предварителни избори от 1958 година насам.

Премахването на данъчното облекчение ще усили приходите в хазната с към 20 милиарда крони ($2,3 млрд.), въпреки че никоя от партиите не желае прекъсването му ненадейно.

Роберт Бойе, основен икономист в държавната банка SBAB, предизвести, че цените на жилищата могат да се срутен с 30%, в случай че мярката бъде призната.

От 2010 година насам цените се повишиха със 74%, при приблизително 31% за Европейския съюз. Рекордьор обаче е Естония, където повишаването е 127%.
 България е в топ 10 по растеж на цените на жилищата в Европейски Съюз
България е в топ 10 по растеж на цените на жилищата в Европейски Съюз

От 2010 година насам цените са скочили с 40%, а наемите с 15%
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР