Поскъпването на тока, на газа и топлинната енергия отива в

...
Поскъпването на тока, на газа и топлинната енергия отива в
Коментари Харесай

Проблемите, които породиха поскъпването на тока от юли

Поскъпването на тока, на газа и топлинната сила отива в съда, откакто омбудсманът Мая Манолова внесе тъжба против решението на Комисията за енергийно и водно контролиране от 29 юни, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Неправителствени организации и жители поддържаха Мая Манолова и настояха да се промени законодателството, с цел да може и обособени консуматори да оспорват в съда решенията на КЕВР. До момента това право имат единствено електроразпределителните сдружения.

Природният газ нарастна с 10,81% - до 400,95 лева./1000 кубически метра. В претекстовете си държавният регулатор уточни, че са взети под внимание скокът в цените на петрола и природния газ на международните пазари.

" Това е минималното покачване, което ние дефинираме въз основа на прекомерно високите цени на суровия нефт и на петролните деривати на интернационалния пазар “, аргументира се ръководителят на комисията Иван Иванов.

Според изпълнителния шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов обаче решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ и може държавната компания да не е в положение да извършва лицензионните си отговорности.

По закон поради повишаване на природния газ с над 5 на 100, автоматизирано се подвигна и цената на топлоенергията в страната. Средното нарастване от юли е близо 7,33% по отношение на второто тримесечие на годината. За клиентите на " Топлофикация София " цената нараства със 7,46%, в Пловдив - с 0,94 %, в Плевен - с 15,19%, в Бургас – със 17,12%, във Варна – с 4,89%, във Велико Търново – с 2,89%, във Враца – с 5,42 %, в Разград – със 7,45%.

Средното нарастване на електрическата сила в страната ще бъде с 2,03%, макар че трите електроразпределителни сдружения желаеха доста повече. За клиентите на ЧЕЗ нарастването е с 1,75%, за ЕВН – 1,82%, за " Енерго Про " с 2,78%.

Експертният взор

Цената на природния газ трябваше да нарастне от юли с 18% от юли, както изиска „ Булгаргаз “. КЕВР обаче сгреши като позволи скок с близо 11 на 100. От това ще зародят редица проблеми както за бизнеса, по този начин и за самите консуматори, счита някогашният член на КЕВР Еленко Божков. Според него, в случай че цената на суровия нефт вид „ Брент “ на международните пазари продължи да се повишава идващите месеци, скокът на природния газ от октомври ще бъде двойно, даже тройно по-голяма, т.е. може да чакаме 25-30% по-скъп газ от октомври. По отношение на топлинната сила може да се чака скок с най-малко 15 на 100.

Друг проблем, който се поражда след повишаването на тока е обвързван с невъзможността да се съберат авансово заложени средства във Фонда за енергийна сигурност. Освен това, пета поредна година НЕК не може да събере 1,5 милиарда лв. отговорности по разнообразни действия. Тези пари би трябвало да дойдат точно от този фонд.

Еленко Божков регистрира и различен наболял проблем за бранша. КЕВР позволява безотговорно едно приемане на нарастване на разноските за вложения от електроразпределителните сдружения и ЕСО без да направи съответните инспекции. Освен това се позволява нарастване на софтуерните разноски, за което би трябвало да е тъкмо противоположното – би трябвало прогресивно да понижава всяка година, тъй че да може да се влезе в европейските правила.

Реакцията на трите ЕРП-та

ЕРП Север продължава да прави регулярния месечен доклад на потребената електрическа енергия. В по-високата цена на електрическата енергия са включени, въпреки и в повърхностен размер, стопански обоснованите разноски за реализиране на лицензионната активност по систематизиране и доставяне с електрическа сила, включително вложения в размер на 45 милиона лв., софтуерни разноски и такива за балансиране на електроенергийната система, считат от Енерго Про.

От ЧЕЗ означават, че вложенията им са съобразени само с лицензионните отговорности. Изминалата година е била рекордна във връзка с вложенията в мрежата на Западна България, вложени са над 130 млн. лв.. През 2018 година още веднъж е плануван огромен запас за вложения в мрежата - 90 млн. лв..

С ценовото си решение от 1 юли 2018 година КЕВР задава тона на развиване на контролирания пазар на електро и топлоенергия за идващите 12 месеца. Както фирмите на EVN обявиха при разискванията на проектодоклада, той следва да отразява нужните доходи за фирмите по този начин, че те да могат да извършват качествено своите лицензионни отговорности при условия, които да са близки до междинните за бранша в района. Това значи реалистични норма на възвръщаемост на капитала и равнище на софтуерен разход, които не са регистрирани в цялостна степен в Решението на КЕВР от 1 юли 2018 година, считат от австрийската компания.

Доколко самото повишаване на тока ще се отрази на елементарния консуматор, към момента е рано да каже. Очакванията са най-рано след месец да стане ясно с какъв брой ще нарастнат храните от първа нужда.

Думата на промишлеността

За разлика от Еленко Божков, ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, счита, че минималното повишаване на тока няма да се отрази върху фамилния бюджет, защото е по-малко от месечната инфлация. Освен това растежът на приходите и минималната заплата нарастват с 10 на 100 от 1 юли. По-важният въпрос е при образуването на цената на природния газ. Защо сме подвластни от цената на петрола на международните пазари и от курса на $.

„ Дали това би трябвало да бъде методът, по който получаваме доставките. Смятам, че с предоговарянето на контракта сред Европейската комисия и „ Газпром “, би трябвало да използваме опцията да променим и ценообразуването. Винаги е по-добре и когато имаме избор на снабдител, да не подвластен само от съмнението на цената на петролните артикули на международните пазари. Освен това добре е цената да не се дефинира от КЕВР, а от пазара, както това ще се случва за в бъдеще при пазара на електрическата енергия на свободния пазар. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР