„Поскъпването на парното и топлата вода беше неизбежно. Цените, по

...
„Поскъпването на парното и топлата вода беше неизбежно. Цените, по
Коментари Харесай

Експерт: Поскъпването на парното и топлата вода е неизбежно

„ Поскъпването на парното и топлата вода беше неизбежно. Цените, по които се начисляваха фактурите на всички консуматори, бяха на равнище от юли предходната година”. Това съобщи Димитър Куюмджиев, някогашен шеф „ Сигурност на енергоснабдяването и ръководството на спешни ситуации” в Министерството на енергетиката.
Куюмджиев разяснява, че при фрапантното покачване на цената на природния газ и след мораториума, разноските на топлофикационните сдружения са се нараснали.
„ Тази наклонност не е единствено в България, тя е в Европа и в целия свят. Всичко, обвързвано с горивата, поскъпва”, разяснява Куюмджиев.
Според него топлофикациите би трябвало да мислят за подмяна на природния газ с различно гориво.
„ Частните топлофикации, като тези в Бургас и Враца, са инсталирали котли на биомаса. Това отчасти облекчава разхода на гориво. Единствено „ Топлофикация-София” буксува на едно равнище. Реализира план за милиони евро да обработва боклука на София за гориво, а това гориво не се употребява. Има терзания, че можело да замърсява естествената среда. Но има технологии, които заобикалят замърсяването”, изясни Куюмджиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР