Поскъпването на имотите в комбинация с ниските лихви по ипотеките

...
Поскъпването на имотите в комбинация с ниските лихви по ипотеките
Коментари Харесай

В 35% от кварталите на София има имотен балон

Поскъпването на парцелите в композиция с ниските лихви по ипотеките основава риск от прегряване на пазара в София.
В 1/3 от софийските квартали към този момент е налице балон с цените на жилищата, а жилищата допълнително от половината квартали са мощно надценени;За да се върне пазарът към здравословното съответствие сред цените и приходите, жилищата би трябвало да поевтинеят с 47%, или семействата да печелят с 89% повече;Ако пазарът не се охлади – въпрос на време е да се повтори рецесията след 2008 година и имотният „ балон “ да се спука, а това може да има мъчителни последици за икономиката;
Това са част от изводите в годишния разбор на „ УниКредит Булбанк “ за достъпността на жилищата в България.

България стои отвън общата за Европа наклонност

Страната е на второ място в Европа по повишаване на жилищата през второто тримесечие на 2023 година - повече са поскъпнали парцелите единствено в Хърватия. За Хърватска повода частично е приемането на еврото, което извади на пазара доста сиви пари, за които единственият метод за изсветляване беше покупката на парцели.

В отчета се отбелязва още, че България остава в клопката на прекомерно ниските лихви по ипотечните заеми.

Причината - лихвите по множеството ипотечни заеми в България са обвързани с лихвите по депозитите (от компании и граждани), а не с главната рента, определяна от централната банка.

За разлика от останалите европейски страни, България, най-малко към този момент, пропусна опцията да охлади по следен метод пазара, като стартира да повишава лихвите, написа в разбора на „ УниКредит Булбанк “.

Имотен балон е налице в 35% от кварталите на София

За да оценят съществуването да балон на имотния пазар, икономистите на банката търсят двуцифрено съответствие сред приходите на семействата и цените на жилищата в половината от кварталите на столицата.

Така данни за съществуване на " балон " има в 35% от регионите в София през 2023 година Силно надценени (без още да е налице балон) са недвижимостите в 61% от локациите, демонстрира анализът.

И въпреки към момента обстановката да е надалеч от спешната 2008 година, данните демонстрират съществуването на съществено по мащабите си прегряване на пазара на жилища в столицата.

Имотите в България са налични за една трета от семействата

Последните данни демонстрират, че домакинство със междинни приходи у нас е трябвало да икономисва брутния си приход в продължение на 6,7 година, с цел да си купи жилище от 81 кв.м.

Най-недостъпни са парцелите в София, където под 10% от хората с най-високи приходи могат да си разрешат жилище през 2022 година

Така достъпността на жилищата в София е близка до тази в най-големите градове на Канада - Торонто, Австралия - Мелбърн, втория максимален град на Съединени американски щати - Лос Анджелис. Все страни с надалеч по-високи приходи от тези в България, означават анализаторите.

В Пловдив и Варна жилищата са налични за едвам 10% от семействата. Бургас отбелязва резултат непосредствен до междинния за страната, където парцелите са налични за 30% от жителите.

Два сюжета пред пазара на жилища в България
Лихвите остават ниски и балонът се „ надува “
Според единия сюжети - лихвите по ипотечните заеми у нас остават покрай сегашните равнища. Така размерът на отпуснатите ипотечни заеми ще продължи да пораства, а достъпността на жилищата ще продължи да се утежнява.

Така до няколко години ще бъдат изпълнени формалните условия за оповестяване на балон в София.

Тъй като в това време в по-голямата част от Европа нормализирането на лихвите по ипотечните заеми ще е редуцирало съществуващите несъответствия на пазара на жилища, България ще стартира да наподобява все по-уязвима в светлината на протичащото се отвън нея.

„ След като този миг е доближат, може да се окаже единствено въпрос на време по кое време ще последва неконтролирано разплитане на насъбраните несъответствия по мъчителен за стопанската система метод, “ показват в отчета си от „ УниКредит Булбанк “.
Лихвите по ипотечните заеми се усилват
При втория сюжети лихвите по ипотечните заеми се усилват, като може да надвишават 4%.

Това ще забави растежа на кредитирането за една, даже две години, написа в отчета.

„ Ще се забави заемът към прегряващите пазари на най-големите градове (най-вече София и в по-малка степен Пловдив и Варна), за сметка на увеличение размера на новоотпуснатите ипотечни заеми за Бургас, Стара Загора, Русе и всички приблизително огромни градове, където цените не престават да са покрай равновесните и не се следи рисково струпване на несъответствия, “ написа в годишния отчет на „ УниКредит " за достъпността на жилищата в България.

" Процесът ще би трябвало да се насочва деликатно, защото в София има забележителен дял празни жилища, което сочи, че предлагането им чартърен може шоково да нарасне, в случай че се стигне до загуба на приходи от страна на семействата, заради протичащото се на пазара на труда, " означават още от банката.

Според отчета при този сюжет би трябвало пазарът на жилища у нас да се върне към удобната вероятност в средносрочен проект, тъй че да се не позволява прекалено поскъване на парцелите по отношение на приходите в съответните обитаеми места.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР