Поскъпването на хляба заради тол таксите, които ще плащат товарните

...
Поскъпването на хляба заради тол таксите, които ще плащат товарните
Коментари Харесай

Поскъпването на хляба заради тол таксите би трябвало да е с около стотинка

Поскъпването на хляба поради тол таксите, които ще заплащат товарните превозвачи най-късно от март 2020 година, не би трябвало да е с повече от към стотинка. Това демонстрира разбор на Световната банка, съветник на АПИ по въвеждането на смесената електронна система за събиране на пътни такси на база време и на база изминато разстояние, сподели проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) в предаването „ Седмицата “ на Дарик радио.

Тарифата с таксите, които се събират за прекосяване и прилагане на републиканската пътна мрежа е препоръчана за публично разискване от 14 ноември 2019 година Срокът за приемане на мнения, мнения и отзиви е 16 декември 2019 година Първоначалният обсег на пътната мрежа, за която ще се заплащат тол такси, е 6 050 км, което значи, че за останалите 14 000 км., за които в този момент камионите и рейсовете заплащат винетна такса, няма да дължат нищо, посочи проф. Асенов. Предлага се да се таксуват единствено 796 км автомагистрали, 2 322 км пътища първи клас и 2 932 км пътища втори клас от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа. Още идната седмица – на 5 декември, АПИ и Световната банка провеждат необятен публичен конгрес, в който още веднъж ще се обсъдят всички аспекти на тола, сподели проф. Асенов. На него ще бъде показан и анализът на консултанта, който изследва отражението върху цените на 19 стокови групи, сподели проф. Асенов.

При автобусните транспорти най-голямото нарастване, съгласно употребяваните образци, ще е за маршрута София – Варна и то при приемане, че пасажерите са приблизително 20 на брой. Тогава повишаването на цената на билета е с 96 ст., уточни той. Това е прогноза, която приема, че превозвачите ще трансферират всички транспортни разноски върху крайния консуматор. Методиката на Световната банка, съгласно която са правени плановете, е употребена и в Германия, Словакия и Полша и е потвърдила точността си, сподели още проф. Асенов. Възможно е транспортният бизнес да се преориентира, тъй че да стане по- ефикасен.

В Германия, да вземем за пример, след въвеждането на тол системата, бяха основани дистрибутивни центрове, от които превозването на стоките става на по-къси дистанции, описа той. И напомни, че пазарът е най-хубавият регулатор. В последна сметка конкуренцията ще дефинира цените, само че е допустимо в първите шест-осем месеца някой да опита да „ тества пазара “ с по-високи цени, позволи проф. Асенов. „ За нас е значима полемиката, публичното разискване – хората да одобряват промяната, с цел да може АПИ да има повече средства, с цел да поддържа и построява по- положителни пътища. Крайната цел е постигането на обективен модел на таксуване – който употребява повече пътищата, да заплаща повече “, сподели проф. Асенов. Средствата от тол такси и винетки са предопределени само за създаване, поддържане и ремонт на пътна инфраструктура. Цените на винетните такси за 2020 година за леки и тежки коли ще останат същите като за 2019 година Леките коли ще продължат да заплащат за прилагане на платената пътна мрежа на база време, до момента в който транспортните средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т ще преминат от винетки на тол такси най-късно от 1 март 2020 г.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР