Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената

...
Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената
Коментари Харесай

Скокът на долара ще повиши цените на петрола и газа

Поскъпването на $ по отношение на еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, защото множеството контракти са в американска валута. Това съобщи в студиото на „ Здравей, България” по Нова тв депутатът от " Българска социалистическа партия за България " Румен Гечев в отговор на въпрос визира ли ни повишаването на американската валута по отношение на еврото. Той е някогашен вицепремиер и стопански министър в държавното управление на Жан Виденов през 90-те години на предишния век.

„ Традиционно през последните години еврото постоянно е било по-скъпо от $. Но през последните месеци имаше наклонност на еврото и те към този момент са изравнени.

За Европа това значи, че еврото се обезценява по отношение на $. Добрата вест е, че европейският експорт става по-евтин, само че вносът на всичко става по-скъп.

Търговският недостиг на Европа, включително и на България обаче, се предизвиква главно от енергоносители, а там динамичността в цените е висока – по тази причина обезценяването на еврото е притеснително”, акцентира той.

По думите му най-притеснителното в тази ситуация е точно повишаването на енергоизточниците. „ На международния пазар множеството контракти са в долари. И ние, с цел да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това значи, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи”, добави Гечев.

България и Европейски Съюз са пред предизвикването дали ще има задоволително количества природен газ и нефт и на каква цена ще са те, разяснява Гечев поисканото от " Булгаргаз " нарастване на цената на газа от средата на юли.

Хранилището в " Чирен " не е запълнено, тъй като сега природният газ е напълнен, а втората причина е, че доставките са понижени, а потреблението е високо.

По-тревожен обаче е въпросът, че България няма продължение на договорите с " Газпром " по политически аргументи, нямаме и с други снабдители като Катар или Съединени американски щати. Причината е, че държавното управление не си е свършило работата, съобщи още соцдепутатът.

Това че " Лукойл " си доставя по-евтин нефт отнякъде си е тяхна работа. Когато произвеждаш нещо, търсиш по-евтина суровина. И няма по какъв начин да наказваме рафинерията, че си е намерила по-евтина суровина, разяснява Гечев настояванията за налагане на пределни цени на горивата, направени в това число от лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Няма по какъв начин да създадем по този начин, че рафинерията да продава на избрани цени. Но можем да осигурим да заплаща по-висок налог облага, тъй като облагите са й по-високи. Няма по какъв начин да наказваш една компания, че се стреми да си откри евтина суровина, добави Гечев.

Ако се направи таван на цените, той ще визира както създадените в България горива, по този начин и вносните. Ако има таван и страната заплаща разликата сред тавана и пазарната цена, няма да има недостиг. Тук ще би трябвало да стане по този метод и въпросът е бюджетът дали има такива благоприятни условия, сподели още Румен Гечев.

От пролетта се работи по такова предложение, само че то е въпрос на планове, съобщи още социалистът.

Досегашните участници в четворната управническа коалиция би трябвало да се схванат още веднъж, с цел да има държавно управление с третия мандат, разяснява още Гечев. Няма по какъв начин да се търси решение с ГЕРБ или Движение за права и свободи, безапелационен бе той. Отиването на избори обаче ще стане без контракти за природен газ и нарушени доставки на нефт и храни, заплаши той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР