Пощенска банка се похвали с 10 пъти по-висок ръст на

...
Пощенска банка се похвали с 10 пъти по-висок ръст на
Коментари Харесай

Жилищните кредити в страната растат с 5.4%, в Пощенска банка - с 58%

Пощенска банка се похвали с 10 пъти по-висок растеж на жилищното си кредитиране в съпоставяне със междинния напредък за банковата система.

" Пощенска банка регистрира растеж в жилищното кредитиране от 58% за първите девет месеца на годината по отношение на същия интервал на 2016 година ", оповестиха от финансовата институция.

За съпоставяне по данни на Българската национална банка (БНБ) междинният растеж на жилищните заеми у нас е 5.4% към 31 август 2017 година по отношение на същия интервал на предходната година. Общо отпуснатите заеми в този сегмент са на стойност 9.2 милиарда лева

По данни на Пощенска банка ипотечният бизнес се развива най-бързо в огромните градове София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където финансовата институция регистрира двуцифрен растеж, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново той е даже над 100%.

Анализите на банката сочат, че от началото на годината ползата към жилищното кредитиране нараства посредством позитивните стопански индикатори като растеж на Брутният вътрешен продукт, растеж на междинната работна заплата, спад на безработицата. През 2017 година се регистрира и по-активно строителство на жилищни площи.

По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 година, спрямо второто тримесечие на 2016 година, издадените разрешителни за градеж на нови жилищни здания са се нараснали с 35.4%. Започнатите нови жилищни здания се усилват с 53%. Продажните цени на парцелите също се повишават в огромните градове. Агенциите за недвижими парцели регистрират, че междинната пазарна цена в София към този момент надвишава 1 000 евро за квадратен метър, оповестяват от банката.

Оттам цитират и данните на Българска народна банка за август 2017 година, съгласно които междинната рента по новите жилищни заеми в левове се намалява с 0.95 процентни пункта по отношение на август 2016 година и доближава до 3.90%.

Експертите на Пощенска банка следят нова наклонност през 2017 година − повишен интерес към кредитирането за покупка на къщи, което е с 48% повече от същия интервал на 2016 година Не се следи изменение в междинния период на претенции заем, който е 22 години. За сметка на това, междинният размер на заема се усилва с 14% и към септември 2017 година доближава 51 000 евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР