Посещението на върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп

...
Посещението на върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп
Коментари Харесай

Ще може ли комисията „Фон дер Лайен“ да си върне доверието на европейците след поредицата от гафове?

Посещението на висшия представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел в Русия се трансформира в черешката на тортата в представянето на ръководената от Урсула фон дер Лайен Европейска комисия през последните няколко седмици, написа.

Много евродепутати дефинираха визитата на основният посланик на Европейски Съюз в Москва като цялостен неуспех, като някои даже отсякоха, че Борел е бил унизен от съветския външен министър Сергей Лавров и желаеха оставката му.

Дипломатическият крах идва на фона на проблемите с разпространяването на ваксини против COVID-19 в блока и на гафа с изразената от Европейски Съюз подготвеност да задейства член 16 от Прокола за Северна Ирландия, който на процедура би сложил твърда граница с република Ирландия, с цел да блокира доставките на ваксини до Обединеното кралство. Брюксел бързо се отметна от тази опасност, само че вредите към този момент бяха нанесени. Това безогледно деяние даде политическо преимущество на Англия в връзките й с Европейски Съюз за първи път от началото на договарянията за Брекзит.

В европейските институции в Брюксел и в столиците на страните членки на Европейски Съюз от ден на ден публични лица и специалисти стартират да се питат дали първата жена ръководител на Европейската комисия ще може да сложи нещата под надзор и да насочи блока в вярната посока.

Двама дипломати са декларирали пред Блумбърг,  че след всичките проблеми от последните дни са гледали конференцията на Борел в Москва " с ръце на главата " в израз на отвращение и неразбиране. Същите тези дипломати са споделили, че Фон дер Лайен е изгубила доверието на някои държавни управления в Европейски Съюз и че то мъчно може да бъде извоювано още веднъж.

Днес ръководителят на Европейска комисия се изправи пред гнева на депутатите в първа си поява пред Европейския парламент след злощастното посещаване на Борел в Москва.

Тя съобщи, че Комисията ще би трябвало да реши „ какви уроци могат да бъдат извлечени “ от закъсненията с имунизацията и призна неточности по въпроса за Брекзит, за които „ надълбоко съжалява “.

Депутатите, които имат властта да уволнят ръководителят на Европейската комисия и еврокомисарите, към този момент показаха своето неодобрение от последните събития, като повече от 70 от тях се подписаха под писмо с искане за оставката на Борел.

Несигурно бъдеще

Европейският съюз навлиза в основен интервал, в който досегашният му най-силен водач – немският канцлер Ангела Меркел, ще слезе от политическата сцена през септември. Френският президент Еманюел Макрон, който доста дефинират като водещата фигура в Европейски Съюз след Меркел, е изправен пред избори през 2022 година на фона на възходящата поддръжка за крайнодесните в страната. Без никаква изясненост за това по кое време нещата ще се върнат към естественото и икономическото възобновяване от пандемията ще набере скорост, Европейски Съюз не може да си разреши доста други неверни ходове.

Програмата за имунизация на Европейски Съюз върви доста по-бавно от тази в Съединени американски щати и Англия, като рецензиите за това бяха ориентирани главно към Европейската комисия, която води договарянията с фармацевтичните компании. Макар че до момента опазването на здравето се разглеждаше като отговорност на националните държавни управления, водачите на блока стигнаха до консенсус, че процесът по поръчването на ваксини би трябвало да бъде централизиран, с цел да могат да се подсигуряват доставките за по-малките страни.

„ Факт е, че не сме там, където бихме желали да бъдем в борбата си с вируса “, съобщи през днешния ден Фон дер Лайен пред депутатите в Брюксел. „ Закъсняхме с утвърждението на препаратите, бяхме прекомерно огромни оптимисти за индустриалния потенциал и може би прекомерно уверени, че доставките, които сме поръчали, ще дойдат в точния момент “, означи тя.

Въпреки рецензиите по отношение на външната политика на Европейски Съюз и програмата за имунизация на блока, Фон дер Лайен продължава да има доверие на Борел еврокомисаря по опазването на здравето Стела Кириакидис, споделя с Блумбърг осведомен източник. Меркел също изрази поддръжка за Комисията, като предходната седмица съобщи пред кореспонденти, че Европейски Съюз не е направил никакви неточности във тактиката си за имунизациите.

Европейската комисия обаче добави масло към огъня на 29 януари, когато разгласи, проект, от който се отхвърли в границите на няколко часа, да задейства член от съглашението за Брекзит, с цел да блокира краткотрайно доставката на ваксини в Северна Ирландия.

Заигравайки се с една от най-чувствителните точки по съглашението за Брекзит, реализирано след 3 и половина години на мъчителни договаряния, Комисията съумя да сплоти министър председателите на Англия и Ирландия, както и другите фракции в Белфаст.

„ В процеса на взимане на решения бяха позволени неточности, за което надълбоко скърбя. Мога да ви уверя, че моята Комисия ще направи всичко по силите си, с цел да отбрани мира на остров Ирландия “, сподели през днешния ден Фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия е застанала компактно зад желанието на Жозеп Борел да посети Москва – първата сходна аудиенция от 2017 година насам, споделят осведомени източници.

Той обаче понесе голям брой рецензии за позитивните си мнения за съветската ваксина „ Спутник V ”, която към момента не е утвърдена от регулаторите на Европейски Съюз, за това по какъв начин бе замесен в полемика за американската политика към Куба и най-много за това, че не реагира на изявлението на Лавров, който дефинира Европейски Съюз като „ обезсърчителен сътрудник “. Той също по този начин не съумя да обезпечи среща с наказания на три години и половина затвор опозиционер Алексей Навални – една от главните цели на визитата.

Борел, който се изправи пред Европейския парламент във вторник, съобщи, че е бил наясно с рисковете, които визитата му е криела, само че е решил да ги поеме.

Той показа обстановката като опция да бъде оценено желанието на Кремъл да работи градивно с Европейски Съюз. „ Няма илюзии преди срещата. Сега съм още по-притеснен “, разяснява той.

Задава ли се рецесия?

Визитата на Борел в Москва повдига доста въпроси по отношение на процеса на взимане на решения в Европейски Съюз, когато блокът и Комисията са изправени пред толкоз доста провокации. Един представител на Европейски Съюз е декларирал пред Блумбърг, че погледнати настрана, тези неточности могат да бъдат оправдани, само че взети дружно, те рискуват да основат картина на един Европейски съюз в рецесия.

Няма нищо обикновено в 14-те месеца от встъпването в служба на комисията „ Фон дер Лайен “. Обединеното кралство стана първата страна, напуснала блока по време на деветата седмица от нейното ръководство, а целият Европейски съюз продължава да е неподвижен поради блокадите, свързани с пандемията от ковид.

Макар че водачите на 27-те страни членки осъзнават обстоятелството, че Фон дер Лайен бе сложена в сложна обстановка през цялото време, тя би трябвало да успее да ги убеди, че може да сложи нещата под надзор, преди двудневната им виртуална среща на върха в края на февруари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР