Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ има ефекта на

...
Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ има ефекта на
Коментари Харесай

Посещението на Цацаров и Гешев в САЩ докара до истерия жълтопаветниците на Прокопиев

Посещението на Цацаров и Гешев в Съединени американски щати има резултата на неутронна бомба върху жълтопаветната сектантска общественост. Ударът беше толкоз непредвиден за тях, че срина и дребното останало им себеуважение, написа "Труд " в собствен коментар.

По-важното обаче е, че разкри безродната им същина. Поведението им на прислужници им костваше и да ги третират като такива.

И то не от различен, а от хората, които те – „ умните и красивите “, бяха провъзгласили за свои ментори. „ Труд “ се снабди с информация за визитата на основния прокурор и заместника му, както и шефовете на специфични служби, в Съединени американски щати.

Според дипломатически източници, с които „ Труд “ се свърза, поканата за визитата в Съединени американски щати е била изпратена непосредствено от Вашингтон. Посолството в София не е било включено в организацията на визитата.

Поканата е от „ Правителството на Съединените щати “ и е била адресирана персонално до основния прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев и шефовете на цивилното и военното разузнаване Атанас Атанасов и Велко Атанасов.

Получаването на тази покана съвпаднало с интензивно лобиране на Иво Прокопиев и Христо Иванов в американското посолство за скоростно образуване на посещаване на ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов в Съединени американски щати, с концепция в делегацията да бъде включен и ръководителят на Съюза на съдиите Калин Калпакчиев (след случая „ Полфрийман” и директно преди избора на нов основен прокурор – за обезпечаване на естрада и демонстриране на поддръжка, изключително нужна в този миг на Панов).

Това искане обаче било отхвърлено от Вашингтон.

Само на пръв взор съставът на българската делегация е необикновен – управлението на прокуратурата и шефовете на специфичните служби.

Тази композиция обаче, с изключение на персонално доверие към всеки от поканените, значи тясна връзка на визитата точно с въпроси, свързани с националната сигурност.

Във Вашингтон, съгласно наши източници, по искане на домакините, в диалозите не са взели участие представители на българското посолство, в това число и посланикът.

Делегацията се е срещнала единствено с нашия боен аташе там, за къс брифинг, като след това и той не е бил включен както в формалните, по този начин и в неофициалните срещи.

Появиха се редица спекулации, откакто формалното известие за визитата бе оповестено едвам на втория ден от визитата.

Според посочените източници на „ Труд “, повода за това е, че целият първи ден е бил ангажиран със срещи в седалището на американска организация, която не обича да приказва за себе си, само че работи на всички места по света. Там българската делегация е била призната на най-високо равнище от самото управление на организацията.

Програмата по-късно е траяла със срещи във ФБР, в отдел „ Международни интервенции “ и в Съвета за национална сигурност в Белия дом. Там ръководителите на прокуратурата и специфичните служби са имали нескончаем диалог с Тим Морисън, консултант на президента Тръмп по въпросите на Европа и Русия.

Тази стратегия, въпреки и необявена публично напълно, демонстрира, че главен акцент на беседите са били дейностите, които прокуратурата и службите подхващат в отбрана на националната сигурност.

Според нашите източници, на гостите е била предоставена информация от партньорските служби за дейности против българския суверенитет и съдружниците в НАТО, провеждани на наша територия, главно от съветски жители.

Макар и непотвърдено публично, без подозрение предмет на полемика са били и случаите „ Малинов “ и „ Гебрев “, където българската прокуратура и ДАНС са постигнали забележителен прогрес в следствието, надалеч „ над “ обществено показаната информация.

Посещението на Цацаров, Гешев и ръководителите на специфични служби в Съединени американски щати провокира безусловно физическа болежка в избрани среди у нас. Само в границите на четири дни бяха разрушени легенди, градени грижливо с години:

Първият – че Прокопиев, единствено Прокопиев и само Прокопиев е мост и ориентир за американската страна, че единствено той и неговият политически артикул Христо Иванов имат правото да дефинират от името на Съединени американски щати кои у нас са положителни и кои неприятни. Поканата от Вашингтон пристигна в миг, в който цялата им медиийна империя бълва всекидневно мръсни залпове по посока на Иван Гешев, без да е серпантина това си занимание по посока на Цацаров в продължение на цели седем години;

Вторият – че Цацаров е личност нон грата в Съединени американски щати. Два месеца преди да изтече мандатът му, българският основен прокурор бе признат на най-високо равнище във Вашингтон. Така рухнаха изказванията за отвод за издаване на виза и за „ черен щемпел “ в паспорта на Цацаров, които платените глашатаи на Цветан Василев разпространяваха спекулативно с години.

Падна мантрата „ Магнитски “, въртяна като изтъркана грамофонна плоча от сътрудник Академик и юристите на Василев (К. Симеонов даже твърдеше, че документът за българския основен прокурор е на бюрото на американския президент – оказа се, че не той подрежда бюрото на Тръмп). Всъщност, поканата за Цацаров би трябвало да се пояснява като вероятност напред.

Третият – че Иван Гешев е нежеланият и неприетият претендент.

Във Вашингтон той бе не в това си качество, а като заместител на Цацаров, само че за Гешев това е втора аудиенция в Съединени американски щати единствено в границите на шест месеца (припомняме, че единствено преди месец двамата бяха в централата на Евроджъст в Хага, по покана на президента Ладислав Хамран, а също и в Карлсруе по покана на немския федерален прокурор доктор Петер Франк и се срещнаха и с председателката на Федералния Върховен съд госпожа Бетина Лимперг).

Изборът на Иван Гешев е в седмицата, последваща тази на визитата в Съединени американски щати.

Четвъртият – за „ съветската връзка “ на Цацаров и Гешев. Изданията на Прокопиев и Стояна Георгиева изписаха кофи мастило за Чайка, за образование на Гешев в Русия и за това, че българската прокуратура е васално отделение на съветската. Оказа се, всуе. „ Руските сътрудници “ Цацаров и Гешев разговаряха с управленията на федерални служби за сигурност и в Белия дом.

Петият – че Съединени американски щати „ не имат вяра на нашите служби “. Напротив, това посещаване сподели, че Съединени американски щати гледат на българското разузнаване и на ДАНС като на свои сътрудници.

Истерията стигна до такава степен, че персонално ръководителят на българската секция на „ Свободна Европа “ Иван Бедров се включи в акцията за дискредитиране на Цацаров и Гешев със публикация:

„ Защо отидоха Цацаров и Гешев в Съединени американски щати? „ Не е знак на поддръжка “, разяснява посланик “. Отделен е въпросът, че единствено дни преди този момент президентът Тръмп сложи въпроса за закриването на наследника на историческото радио, заради тоталната му неефективност и в това време големите разноски за американския поданик (сред тях са и заплатите на Бедров, Полина Паунова, както и грантовете за други „ медии “).

Истерията стигна до такава степен, че ден преди ФБР да разгласява на формалната си страница фотография с информация за визитата, видният демократ и – по съвместителство, юрист Николай Хаджигенов осмя визитата с изказванието, че българската делегация е съумяла да откри няколко флагове в подлез на метрото във Вашингтон, с цел да се снима пред тях.

Трибуна на Хаджигенов даде не какъв да е, а … малкия екран на Българска социалистическа партия. Старт на тази акция даде не какъв да е, а самият сътрудник Сашо. Във фейсбук страницата си Илиан Василев изплака: „ Кюрдите не са единствените, които се усещат предадени. Изглежда се готви посещаване на Цацаров и Гешев в САЩ… “

Всъщност, наподобява имаме страна, макар Прокопиев и Бойкикев, макар Огнян Стефанов и Илиан Василев.

А те, от своя страна, да си спомнят един израз на Апелес, първохудожника на Елада – интелигентни са, по личното им мнение, ще схванат намека – „ Обущарю, не по-високо от обувките! “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР