Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни

...
Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни
Коментари Харесай

Левицата иска разследване и истината за убитите животни в Странджа

" Посещението на министър Порожанов е закъсняло. Още преди седмици народни представители от Българска социалистическа партия за България предизвестиха за протичащото се. Животните към този момент са избити, поминъкът на хората е лишен ", се споделя в позиция на Българска социалистическа партия, публикувана от пресцентъра на лявата партия. В нея се твърди още:

" Даваме си сметка, че когато тръгне рискова болест, ограничения би трябвало да се вземат. Но въпросите през днешния ден са повече от отговорите и ние ще настояваме господин Порожанов да даде отговори пред Народното събрание.

1. Пропорционални ли са подхванатите ограничения или още веднъж става въпрос за излишно престарание? Защо не се слагат под карантина засегнатите стада, до момента в който се вземат нови проби? Безспорно ли е, че в действителност става дума за чума? Защо при високата смъртност от заболяването, умрели животни няма, нито пък, по свидетелства от региона, болните животни са развили присъщите признаци?

2. Лъжа е, че хората ще бъдат обезщетени напълно. Компенсациите за убитите животни не са по пазарни цени, което прави невероятно бързото възобновяване на стадата. Не са планувани обезщетения за пропуснатите изгоди. Не се приказва за това, че неналичието на животни води до други загуби - договорите за прилагане на пасища, да вземем за пример, няма по какъв начин да бъдат продължени, а с това хората губят и правото да получават европейски средства по тази линия. Как ще си заплащат заемите, с които са изграждали своите стопанства и стада - страната не възнамерява поддръжка за това. Ние настояваме за бърза и цялостна отплата, включително за пропуснатите изгоди и желаеме държавното управление да предложи бързи законови промени, в случай че такива се постановат.

3. Настояваме за цялостно следствие на източника на болестта и ясно вдишване на отговорността за допускането на инфектирани животни на българска територия - действа ли оградата на границата с Турция, по какъв начин инфектирани животни са проникнали в България, реализиран ли е нужният ветеринарен надзор върху новопридобити животни?

4. Крайно време е държавното управление и ръководещото болшинство да си отворят очите за проблемите на дребните погранични общини. Обезлюдяването е проблем освен на общините и на обитаемоте места, а проблем на националната сигурност. Ето за какво настояваме да бъде призната и осъществена програмата Странджа-Сакар, създадена взаимно от общините Тополовград, Елхово, Болярово, Средец и Малко Търново. Предизборно всички партии показаха поддръжка за тази стратегия, само че след изборите ГЕРБ и Обединените патриоти не помниха за нея. Ние обаче не забравяме!

Ще се срещнем със засегнатите стопани, с кметове, с европейските специалисти, които идват в България, с цел да установим истината, да помогнем на хората от района и да се потърси отговорност на отговорните лица ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР