Индонезия казва, че Китай е обещал 21 милиарда долара нови инвестиции за укрепване на връзките

...
Посещаващият китайски премиер Ли Цян обеща 21,7 милиарда долара нови
Коментари Харесай

Посещаващият китайски премиер Ли Цян обеща 21,7 милиарда долара нови китайски инвестиции в Индонезия за укрепване на икономиката на страните и политически връзки

От NINIEK KARMINI Associated Press, 8 септември 2023 г., 9:46 ч. Помощ на Китай в плановете за преместване на столицата на Индонезия от пренаселената и замърсена Джакарта на главния остров Ява до Нусантара на остров Борнео.

След срещата външният министър Ретно Марсуди обяви новия китайски инвестиционен ангажимент, който следва предишен инвестиционен ангажимент от 44,89 милиарда долара, поет, когато Уидодо се срещна с китайския президент Си Дзинпин през юли. Подробности за новата инвестиция не бяха обявени.

Марсуди каза, че Widodo е помолил Китай, най-големият търговски и инвестиционен партньор на Индонезия, да „осъществи незабавно тези ангажименти“ и го е призовал да проучване на инвестиции в други сектори, като мореплаването и рибарството.

Двамата лидери също наблюдаваха подписването на шест споразумения за електронна търговия, подкрепа за предприятията, индустриално сътрудничество, селско стопанство, рибарство и наука и технологии, каза Марсуди.

В сряда Ли направи пробно пътуване по новата високоскоростна железопътна линия на Индонезия на стойност 7,3 милиарда долара, която беше финансирана до голяма степен с китайски заеми. Той свързва Джакарта и Бандунг, гъсто населената столица на провинция Западна Ява, и е част от китайската инфраструктурна инициатива „Един пояс, един път“.

Търговска услуга на първия в Югоизточна Азия високоскоростен скоростната железница трябва да започне на 1 октомври и ще съкрати времето за пътуване между градовете от сегашните три часа до около 40 минути.

Индонезия иска по-голяма роля в доставките никел и други суровини за бързо развиващите се производители на електрически автомобили в Китай. Заводите за топене на никел в Индонезия са част от транснационалната програма за развитие на Китай „Един пояс, един път“.

Индонезия, и Китай са членове на Групата на 20-те големи развити и нововъзникващи икономики. Двамата лидери трябваше да напуснат Джакарта в петък следобед за Ню Делхи, за да присъстват на срещата на върха на Г-20.

___

Авторът на Associated Press Джим Гомес допринесе за този доклад.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР