Португалците ще гласуват в неделя на президентски избори, които ще

...
Португалците ще гласуват в неделя на президентски избори, които ще
Коментари Харесай

Избори при локдаун: португалците се готвят да преизберат президента си

Португалците ще гласоподават в неделя на президентски избори, които ще са белязани повече от трагичната обстановка в опазването на здравето, принудила страната още веднъж да вкара карантина, в сравнение с от предстоящото преизбиране на досегашния президент реакционер Марселу Ребелу де Соуза .

Поради внезапното увеличение на случаите на Ковид-19, което сложи Португалия преди всичко в света по брой на инфектираните по отношение на популацията, за през днешния ден не са планувани никакви типичен манифестации, каквито се проведоха в последния ден на предизборната акция преди обичайния " ден за размисъл ".

Извънредното състояние, което е в действие от началото на ноември, и втората национална карантина, въведена единствено преди седмица, няма обаче да се отразят на графика, закрепен в изборния закон, който не предстои на смяна.

Имайки поради, че не бе допустимо отсрочване на изборите, претенденти и наблюдаващи се притесняват, че изборната интензивност ще е рекордно ниска. Това основава известна неустановеност към социологическите допитвания , които все пак единомислещо предсказват победа за досегашния президент още на първия тур.

За да насърчат интензивността на 9,8-те милиона португалци, имащи право на глас, от които 1,5 милиона са в чужбина, предходната неделя изборните управляващи за първи път проведоха авансово гласоподаване. Близо двеста хиляди гласоподаватели се възползваха от тази опция, само че фрагментите, показващи образувалите се дълги опашки пред някои изборни секции , най-много в Лисабон, нямаха упования поощрителен резултат.

 89-годишната Роза Гордо връчва бюлетината си за президентски избори на общински чиновници в защитно облекло в дома за възрастни хора, където тя живее в Монтихо
89-годишната Роза Гордо връчва бюлетината си за президентски избори на общински чиновници в защитно облекло в дома за възрастни хора, където тя живее в Монтихо
Снимка: AP/БТА

Втори тур?

Освен това екипи от доброволци обикаляха от врата на врата, с цел да съберат бюлетините на към 13 хиляди души, сложени под карантина, или намиращи се в домове за възрастни хора.

В страната в продължение на няколко дни бе регистриран рекордно огромен брой смъртни случаи, а от през днешния ден за 15 дни са затворени учебните заведения - още един сигнал, че страната е в строга карантина.

" Преди година се обрисуваше лесна победа на тези избори " за досегашния президент, който е 72-годишен някогашен учител по право, станал известен като ефирен политически анализатор. Сега обаче " може да се окаже, че няма да му е толкоз елементарно ", споделя Паула Еспириту Санту, политоложка от Лисабонския университет.

" Достатъчно е 70 % от гласоподавателите да не гласоподават, с цел да е съвсем почти неизбежно да има втори тур ", изрази тази седмица опасенията си Марселу Ребелу де Соуза, пробвайки се да накара повече хора да гласоподават за него на фона на слабите шансове на шестимата му противници да реализират триумф на тези избори.

И четиримата президенти на Португалия след идването на демокрацията през 1974 година са определени още на първи тур.

Действащият държавен глава, който продължава да е много известен пет години след избирането си, съжителства без съществени търкания с държавното управление на социалистите на премиера Антониу Коща, които, с цел да си спестят сигурното проваляне, не излъчиха собствен претендент за президент.

 Снимка: AP/БТА

Популистка изненада?

На фона на този лишен от изключително напрежение сюжет има риск досегашният президент да не успее да стимулира задоволително последователите си. Особено, имайки поради, че една от десните партии го упреква, че е прекомерно отстъпчив с държавното управление, пристигнало на власт директно преди него с помощта на поддръжката на радикалната левица.

Голямата изненада на тези избори може да се окаже претендентът на десните популисти Андре Вентура . След като основа антисистемната партия " Достатъчно! " (Chega), Вентура - 38-годишен правист и някогашен член на дясноцентристката групировка на настоящия президент, стана народен представител на парламентарните избори през 2019 година, на които " Достатъчно! " завоюва 1,3 % от гласовете.

Ако в неделя той вземе към 10 % от гласовете, както предвиждат някои социологически изследвания, " за него това ще е отличен резултат ", сподели пред Франс прес Антониу Пинту, политолог от Лисабонския университет.

Повечето от социологическите изследвания обаче го слагат на трето място, един до друг с някогашната евродепутатка на социалистите Ана Гомеш . Критично настроена към премиера социалист, тази 66-годишна дипломатка от кариерата се трансформира във изтъкнат герой против корупцията, преди да се кандидатира за президент на тези избори.

 Снимка: AP/БТА

В Португалия президентът не разполага с никаква изпълнителна власт, само че играе ролята на съдия при положение на политическа рецесия и може да разпуска Народното събрание, с цел да свика предварителни парламентарни избори.

 Досегашния президент реакционер Марселу Ребелу де Соуз
Досегашния президент реакционер Марселу Ребелу де Соуз
Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР