Португалска технологична компания пусна на пазара смартфон с гръб, направен

...
Португалска технологична компания пусна на пазара смартфон с гръб, направен
Коментари Харесай

Пуснаха смартфон с корков гръб

Португалска софтуерна компания пусна на пазара смарт телефон с тил, изработен от корк - натурален и възобновим материал, който се добива в иберийската страна, съобщи Ройтерс.

Смартфонът на португалската компания Ikimobile е един от първите, за който се употребява друг от пластмаса, метал и стъкло материал. Това е мощен подтик за софтуерния бранш в Португалия, който е постигнал сериозен прогрес в софтуерното развиване и доста по-малък в хардуерното произвеждане.

Създадената в Португалия версия на телефона ще бъде на пазара тази година, откакто Ikimobile приключи плануваното пренасяне на по-голяма част от индустриалната си активност от Китай в иберийската страна.

" Ikimobile желае да сложи Португалия на пътя към бъдещето и да я направи по-технологична, придавайки изключително значение на този португалски артикул ", сподели изпълнителният шеф Титу Кардозу пред Ройтерс в завода на компанията в региона за произвеждане на корк Коруш, на 80 километра западно от Лисабон.

" Вярваме, че продуктът предлага нещо друго, нещо, което хората могат да почувстват, като го употребяват ", добави Кардозу.

Коркът се добива на всеки девет години, без да се нараняват дъбовите дървета и е напълно рециклируем.

Португалия е най-големият производител на корк в света и смарт телефонът бележи напъните да се диверсифицира използването му, която е съсредоточена в производството на тапи за вино.

Износът на корк от Португалия си възвърна равнището от преди 15 години, като корковите тапи са възстановили пазарния си дял по отношение на пластмасата и метала. Португалия изнася и други коркови артикули като подова настилка, облекло, обувки и перки за вятърни турбини.

Слой от корк покрива гърба на телефона, като дава топлинна, акустична и антишокова изолираност. Цветовата гама на корка варира от черно до светлокафяво и е със сертифицирани антибактериални свойства, като защищава от облъчване.

Кардозу означи, че Ikimobile работи с университета Миньо в северния португалски град Брага, с цел да създадат телефона все " по-зелен " и се надява в скоро време пластмасовото тяло да бъде сменено с такова от естествени материали.

Материалът, за който се употребяват единствено естествени смоли, изисква години на изследвания и тестване за използването му в телефоните.

Заводът би трябвало да създава 1,2 милиона смарт телефони годишно, което е капка в океана по отношение на създадените 1,5 милиарда смарт телефона в света през предходната година.

По-голяма част от клетъчните телефони се създават в Азия, само че локалното произвеждане печели преимущество от съществуването на корк и от марката " Произведено в Португалия ", която притегля консуматори в Европа, Ангола, Бразилия и Канада, твърди Кардозу.

През 2017 година компанията е продала 400 000 телефона, съединени в Китай, в това число и телефони с елементарни функционалности.

Ikimobile се надява да надмине този брой с локалното произвеждане през тази година.

Най-търсените коркови модели костват сред 160 и 360 евро (187-420 долара) и съставляват 40 % от продажбите.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР