Португалия остава без горива заради стачка на шофьорите на цистерни.

...
Португалия остава без горива заради стачка на шофьорите на цистерни.
Коментари Харесай

Португалия остана без горива заради стачка

Португалия остава без горива поради стачка на водачите на цистерни. В натоварената с трафик и полети седмица преди великденските празници обстановката засегна голям брой бензиностанции и летища, оповестяват интернационалните медии.

Правителството разгласи публично нощес " енергийна рецесия " и разпореди службите за сигурност и незабавна помощ за приоритет при зареждането на бензиностанции. Освен това е разпоредено на военните и силите за сигурност да правят интервенции по доставяне с гориво и да подсигуряват сигурността на хората.

Кабинетът е разпоредил също по този начин стачкуващите водачи да се върнат неотложно на работа.

Недостигът е засегнал и летищата в Лисабон, Порто и Фару, които не могат да презареждат самолетите. И трите летища са почнали да употребяват аварийните си ресурси от горива, само че въпреки всичко има анулиран един полет. Повечето самолети вършат междинни спирки за презареждане с гориво.

Летище Лисабон предизвести: „ Поради национална стачка, доставките на гориво за самолети бяха прекратени, тъй че може да има промени във вашия полет. За повече детайлности се свържете с Вашата самолетна компания ”.

Летищният орган ANA следи обстановката и предлага на пасажерите, пътуващи от Лисабон или Фару да ревизират полетния си статус през самолетните компании.

Говорител на easyJet сподели пред The Independent през вчерашния ден: “Днес шест полета сред Англия и Португалия е трябвало да създадат междинни кацания за зареждане ".

Шофьорите на цистерни с рискови товари стачкуват от понеделник с голям брой претенции, в това число за нарастване на възнагражденията. Националният съюз на водачите на рискови товари съобщи, че стачката ще продължи, до момента в който не бъдат изпълнени техните претенции.

В цялата страна паникьосани хора се редяха на опашки пред бензиностанциите, с цел да изпълнят резервоарите си. Повече от 200 бензиностанции са били затворени до през вчерашния ден следобяд, оповестява Ройтерс.

Компанията за горива Prio, която оперира в Португалия, съобщи пред осведомителната организация Lusa, че чака съвсем половината от бензиностанциите й да изчерпят бензина и дизела си до края на деня.

" Ситуацията може да се утежни, в случай че съюзът на водачите на камиони не посъветва своите членове да съблюдават заповедта на държавното управление да изпълнят минималните услуги за доставките ", се споделя в изказване на Prio.

Президентът на Португалия Марсело Ребело де Соуза сподели, че държавното управление се пробва да „ стабилизира и възстановява обстановката “, изключително за фамилиите, които пътуват по Великден./economic.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР