Португалия може да ви изкуши не само с фотогеничното южно

...
Португалия може да ви изкуши не само с фотогеничното южно
Коментари Харесай

Фадо, или истинската душа на Португалия

Португалия може да ви изкуши освен с фотогеничното южно крайбрежие, топлите слънчеви дни и вкусните десерти, само че и със буйната си музика. А за тази музика не е нужно да разбирате португалски. 

Ако в миналото ви се е случвало да обикаляте из тесните улички на Лисабон, сигурно сте посетили или поне сте чували за квартала " Алфама " – люлката на португалското фадо. Тази докосваща душата музика, претърпяла десетилетия тествания, в наши дни прескача границите на Португалия и радва сърцата на милиони почитатели по света. А едни от актуалните звезди на фадото – като Карлос до Кармо, Кристина Бранко или номинираната за премия " Грами "  Марица – придават нов образ на този прочувствено зареден музикален род.  Къде са корените на фадото?  

Трудно е да се каже от кое място тъкмо произлиза фадото. Мнозина считат, че корените на тази нежна музика се крият в Бразилия. Когато през 20-те години на XIX век португалски емигранти се завръщат назад в родината си, те донасят със себе си смесицата сред южноафриканската и бразилската музика, акомпанираща танц на име фадо. Това било началото на ритъма на фадо. 

Самата дума “фадо ” в превод от латински значи орис. Съответно музиката споделя за тежката орис на бедните поданици на Лисабон, Порто и други португалски градове. В началото фадото е жанрът на моряците и проститутките, на бедните и потиснати души. Изпълнява се в питейни заведения или на площадите под съпровода на специфична португалска китара и от време на време на една или две виоли, а музикантите са облечени в черно – с черни пелерини, панталони, шалове.  С времето се обособява и втори жанр на фадото, представян във висшите кръгове на обществото. Млади студенти от благороден генезис постоянно вършат серенади за възлюбените си в ритъма на фадо.  

Но всичко се трансформира...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР