Портланд/ София. В тихоокеанската субдукционна зона Каскадия в 08:03 сутринта

...
Портланд/ София. В тихоокеанската субдукционна зона Каскадия в 08:03 сутринта
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Ново чувствително земетресение в тихоокеанската зона Каскадия

Портланд/ София. В тихоокеанската субдукционна зона Каскадия в 08:03 сутринта локално време в четвъртък е записано умереносилно земетресение.

Това оповестява за ИА " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).

Магнитудът на събитието е 5.9, епицентърът е в Тихия океан против американския щат Орегон. Разстоянието до територията на щата е по-малко от 300 километра (км), само че интензивността на почувстваните разтърсвания е ниска – от II и III степен по 12-степенната скáла. Причина за слабото чувство е неголямата дълбочина на сеизмичния източник, в първите 10 километра под океанската повърхнина.
Зона Каскадия напоследък е много дейна. На 16 август на 420 км от сушата е записано земетресение с магнитуд 5.4. Тринадесет дни по-късно е засечено земетресение с магнитуд 6.3 на разстояние от към 300 км от крайбрежието на щата Орегон. От това земетресение, станало в един от последните дни на август, са открити оптимални резултати от влияние с активност от V. Новото умерено мощно земетресение, станало единствено преди няколко чáса, е с източник в директно съседство с породилия труса с магнитуд 6.3. Във времето сред маркираните тук трусове са регистрирани десетина с по дребен магнитуд. Активната дължина от разлома в зона Каскадия е към този момент към 140 километра; сегментът е с направление северозапад-югоизток.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР