Порочна концесия на Хигиенна баня Сандански, превърната в спа комплекс

...
Порочна концесия на Хигиенна баня Сандански, превърната в спа комплекс
Коментари Харесай

Narod.bg до прокуратурата: Порочна концесия на Атанас Стоянов – Мравката плаче за разследване, как изтичат 800 бона от Сандански

Порочна концесия на „ Хигиенна баня ” Сандански, превърната в спа комплекс „ Свети Врач “, прекъсната от кмета Атанас Стоянов – Мравката в опит да се заметат следите от изискванията на отдаване на обекта за 35 години и злоупотреби при самата договорка, плаче за прокурорско следствие, научи Narod.bg.

Източник от курортния град акцентира, че концесията на Банята е дадена през 2014-а на предприемача Илия Пасков при кмета Дончо Тотев, като тогава ръководител на Общинския съвет в Сандански е сегашният градоначалник Атанас Стоянов – Мравката, който е доста във вътрешността в схемата. Сделката към този момент е развалена точно от настоящия кмет от Вътрешна македонска революционна организация.

Само забележимите на пръв взор вреди ще са за най-малко 816 000 лв., за които притежателят на „ Свети Никола ” ЕООД Илия Пасков показал фактури за направени ремонтни действия.

В началото на 2014 година Общински съвет Сандански взе решение „ Хигиенна баня ” Сандански да бъде дадена на концесия, само че в избрания от закона период, който е тридесет и пет дни от оповестяването на процедурата в Държавен вестник не бе закупена нито една документи за присъединяване и тя бе прекъсната.

Състоянието на Банята, която е издигната през 1958 година, се разяснява от години в курортния град централното й местонахождение.

Договорът сред Община Сандански и „ Свети Никола ” ЕООД е подписан на 16 март 2015 година за период от 35 години. Концесионерът няма право да надгражда съществуващата постройка или пък да променя предназначението й. Според договора едвам след третата година концесионерът ще дължи на общината годишно концесионно заплащане в размер на 53 хиляди 250 лева

Миналия март, обаче, едвам 7 години след началото на 35-годишната концесия, наемателят Илия Пасков подава предложение до Общинския съвет и до кмета Атанас Стоянов за преустановяване на концесионния контракт. Искането за преустановяване на концесията е на съображение член 148 от Закона за концесиите, което дава опция да бъде преустановен договорът по взаимно единодушие, преди приключването на инструкции период от 35 години.

Реклама

Пасков показал, че заявява подготвеност да се откаже от сумите, които община Сандански му дължи за вложенията за усъвършенствания на постройката, само че в подмяна на това предлага отговорностите му от дължимата концесионната такса по контракта да бъдат прихванати до размера на по-малкото от оставащата разлика в размер на 815 000 лева без Данък добавена стойност.

Вариантите, които Илия Пасков предложи на кмета Мравката и подвластната му администрация на локалната власт бяха три:

Първият е договорът да бъде преустановен незабавно по взаимно единодушие със съответните последствия от това, с неотложно освобождение и затваряне на обект хигиенична баня и възнаграждение от общината единствено на цената на движимите движимости, с които са оборудвани комерсиалните пространства.

Вторият вид е за опазване на активността и продължение на обществените функционалности на обекта с сключване на съглашение, като прекратяването на контракта да бъде уговорено при отлагателно изискване, а точно Ил. Пасков да употребява концесионния обект за период от още три години, НО без за това да се заплаща концесионна такса.

Третият вид е при положение, че община Сандански след преустановяване на концесионния контракт реши да отдаде на търг или подписа нов концесионер контракт с различен наемател, да бъде записано в контракта, че се задължава новият концесионер или наемател да заплати на Ил. Пасков оборудването в обекта.

В претекстовете за желаното преустановяване на концесията на обект хигиенична баня е посочена преди всичко коронавирус пандемията, довела до затваряне по време на ограниченията. На второ място доста понижаване на потока от гости и туристи в града.

Така и не излиза наяве какъв брой пари са регистрирани като доход за седемте години от концесионера, който в този момент благодарение на Атанас Стоянов се измъква от договорката явно за сметка на Община Сандански.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР