Поредният опит на Асен Василев да премести международните арбитражни дела

...
Поредният опит на Асен Василев да премести международните арбитражни дела
Коментари Харесай

Арбитражните дела остават към финансовото министерство, въпреки отпора Асен Василев

Поредният опит на Асен Василев да реалокира интернационалните арбитражни каузи от финансовото към правосъдното министерство претърпя следващ неуспех.

 

След лавина от рецензии към концепцията Народното събрание през днешния ден реши, че въпросите, засягащи търговски разногласия от държавен интерес, би трябвало да продължат да се движат от МФ, както е било от 130 години насам.

 Това стана с поддръжка за импортирано от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН " предложение, което беше признато с 163 гласа " за " и 52 (от " Продължаваме промяната - Демократична България " ) " срещу ".

 

Решението идва връзка с разгласен за публично разискване противоречив план на финансовия министър Асен Василев, който предложи дирекцията " Съдебна отбрана " в Министерството на финансите да бъде закрита и част от активността ѝ се трансферира в Министерството на правораздаването. Василев за пръв път се опита да направи това видоизменение, до момента в който заемаше същия пост в кабинета " Петков ", само че не съумя.

Идеята е мощно подложена на критика от правната общественост и мнението е, че реализирането ѝ може да заплаши интереса на България по интернационалните арбитражни каузи за милиарди левове.

Юристи имат опасения, че задачата е да бъдат подписани съглашения по каузи за над милиард евро, които другояче страната има късмет да завоюва. Според информация на самото финансово министерство България няма изгубено дело в интернационален арбитраж за последните 20 години, т.е. успеваемостта на дирекцията не може да бъде изтъквана като мотив

Срещу решението бе и правосъдният министър Атанас Славов. Той обаче разгласи през днешния ден, че след извършен диалог с Василев двамата са стигнали до решението да се сътвори междуведомствен съвет с присъединяване както на Министерството на правораздаването, на Финансово разузнаване и други институции, който да създава общите стандарти и правила, по които да се реализира възлагането на средствата на съответните адвокатски фирми и сдружения, които реализират тази отбрана. Дейността обаче да остане в финансовото министерство.

Дебатът

По време на дебата от депутати от разнообразни парламентарни групи бяха безапелационни, че става въпрос за " опит за брутална кражба " и за " лобистка корекция ".

Деян Николов от " Възраждане " уточни, че за интернационалните арбитражни каузи използваме международно известна адвокатска фирма, която нормално печели всички каузи. По думите му ръководещите желаят да сменят тази международна адвокатска фирма и " да трансферират воденето на тези каузи към някоя адвокатска фирма, доближена до Лена Бориславова ". " Едно е да се пробвате да си вършиме оборот на адвокатски фирми, напълно друго е да жертвате два-три милиарда възможни изгоди от извоювани каузи за страната ", разяснява Николов.

Бившият министър от кабинета " Петков " и сегашен народен представител от " ИТН " Гроздан Караджов разяснява, че Деян Николов доста тъкмо е нарисувал " далаверата на " Продължаваме промяната ". По думите му от дълго време е този копнеж комисионните да отидат към огромните юридически компании. " Крайно време е да кажем " стоп " на корупцията, идваща от Политическа партия ", заключи той.

В отговор Искрен Митев (ПП-ДБ) разяснява, че това предложение е юридически " нонсенс " и отхвърли тезите на " Възраждане " и Има Такъв Народ. Колегата му от ПП-ДБ Атанас Атанасов сподели, че няма да поддържа решението, " тъй като е едно правно нищо ". " Бих ви посъветвал и от Българска социалистическа партия, и от Има Такъв Народ, да вземете да извадите съдружното съглашение за държавното управление на Петков и да видите под какво сте се подписали ", сподели той и уточни, че вътре този въпрос е организиран и е посочено, че тази дирекция би трябвало да се реалокира от МФ в Министерство на правосъдието.

Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия го репликира, че в съдружното съглашение е пишело, че и медикаментите за деца до 14 година са безвъзмездни. Относно преместването на дирекцията, Стойнев разяснява, че не схваща логиката, когато една администрация работи, да я местят. Той означи, че става въпрос за каузи, които са на стойност стотици милиони, милиарди, и за които би трябвало нужната експертиза и то интернационална.

Основните опасения са, че местенето на дирекцията " Правна отбрана " може да навреди на държавните ползи, като докара до забавяния, до изгубени каузи или до подписване на съмнителни извъсъдебни съглашения. В момента има висящи разногласия, по които страна е България, с юридически интерес за близо 5 милиарда лв..

Докато депутатите спориха по тематиката в пленарната зала, се разбра, че Политическа партия и Демократична България са намерили " соломоновско решение " - Асен Василев се отхвърля от концепцията си, само че пък ще бъде основан съвет с присъединяване на три ведомства - министерствата на финансите и на правораздаването и на ДАНС и по-точно на звеното за финансово разузнаване, който да зададе разпоредбите за избор на адвокатските адвокатски фирми, представляващи България в арбитражни разногласия, и да подсигурява, че всичко е транспарантно и в държавен интерес. Това изясни правосъдният министър Атанас Славов по време на дебатите. Той обаче не даде никакви детайлности за бъдещата междуведомствена конструкция.

Самият Асен Василев по този начин и не се появи в пленарната зала, с цел да обясни за какво за четвърти път предлага такава смяна.

Изказващите се от множеството партии твърдяха, че вероятно става дума за голяма спекулация на финансовия министър, комисиони и впрочем. От ПП-ДБ отвърнаха с въпроса за какво, в случай че Асен Василев си прави някакви секрети сметки, ще предава контрола върху арбитражните каузи на различен министър.

 

Кирил Петков разяснява, че министърът на правораздаването се е изказал доста ясно, че дирекцията остава в МФ и ще се направи междуведомствена комисия, с цел да има опция за отбрана на България по най-хубавия метод. Според него, продължавайки полемиката, губят време и не могат да стигнат до значимата точка – дебатът по бюджета.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР