Поредни препоръки, този път заключителни, свързани с правата на човека

...
Поредни препоръки, този път заключителни, свързани с правата на човека
Коментари Харесай

ООН отново ни обръща внимание върху липсата на защита на правата на човека

Поредни рекомендации, този път заключителни, свързани с правата на индивида в България насочи Комитетът по правата на индивида на Организация на обединените нации. Критиките наподобяват много познати и сигурно на тях ще бъде обърнато " уместно " медийно внимание от позиция на плоскостта, с която се посрещат всевъзможни вести, свързани с Българския хелзинкски комитет (БХК).
Препоръките от комитета касаят спазването на Международния пакт за цивилен и политически права. На челно място е рекомендация да бъде променено законодателството, в това число Закона за радио и телевизия, поради „ многочислените случаи на закононарушения от ненавист и тирада на омраза”. Комитетът съответно показва, че би трябвало през законодателството да се обърне внимание на половата ориентировка като претекст да се извърши закононарушение или като причина да има тирада на ненавист.
Изрично внимание има във връзка с насилието на дами, което, по оценка на организацията, е достигнало до „ тревожни размери”, като от панела на Организация на обединените нации показват като стъпка в посока на сполучливата битка против този стряскащ феномен утвърждението на Истанбулската спогодба. В тази тенденция е и рекомендацията да се обърне внимание на малолетните и малолетните и осъществяването на незаконни действия от тях – за да има държавна грижа за такива проблематични деца и те да бъдат интегрирани в обществото.
Съществена част от рекомендациите се отнася до ромите. Една от най-важните рекомендации е смяна на Закона за устройството на територията, тъй че да бъде урегулиран процесът на разрушение на противозаконни жилища, с цел да не остават хора без подсигурен дом, ако техният, въпреки и противозаконен, бъде опустошен. Освен това се натъртва и на полицейското принуждение, като се желае в Наказателния кодекс категорично да бъде написано що е то мъчение и да има надзорен механизъм във връзка с принуждение, упражнено от силовите органи. Логично, има и рекомендации за битка с „ наказателните нападения” в ромските квартали.
Обръща се и особено внимание на невъзможността да се признават еднополови бракове, подписани в други страни, както и на забавената промяна що се отнася до хората с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР