Поредната трагедия в старчески дом показа не само кошмарната действителност

...
Поредната трагедия в старчески дом показа не само кошмарната действителност
Коментари Харесай

Трагедията в старческия дом във Варна се оказа предизвестена

Поредната покруса в старешки дом сподели освен кошмарната реалност в доста от тях, само че и безсилието на страната да противодейства на нарушаванията. След като за 10 месеца в Дом " Свети Георги " във Варна става втори пожар с четирима починали, Агенцията за качество на обществените услуги разгласи, че домът няма право да приема жители, тъй като от Нова година няма лиценз да дава обществени услуги. Фирмата „ А-2017 “ ЕООД не е получила позволение да работи поради многочислени нарушавания на законодателството. Въпреки това, тя е траяла да го прави.

Домът " Свети Георги " е в публичното внимание от предишния юли, когато при сходни условия при пожар починаха четирима жители. По тъжна подигравка на ориста, 4 дни преди новия пожар, прокуратурата разгласи резултатите от огромна инспекция в домовете за остарели хора във Варна, която бе провокирана от пороя от сигнали за нарушавания, последвал първата покруса. Сега излиза наяве, че нито инспекциите, нито медийното внимание са в положение да предотвратят нови нещастия. За това явно не оказва помощ и новата държавна конструкция, която бе основана точно с такава цел - Агенцията за качество на обществените услуги.

 

Какво откриват инспекциите на обществената организация?

При инспекциите в Дома „ Свети Георги “ през юли и декември 2021 година Агенцията за качеството на обществените услуги е открила, че в нарушаване на закона в обществената услуга са настанени хора без декларирано предпочитание и персонален избор от тяхна страна. В тази връзка на шефа на компанията е формиран акт и е наложено административно наказване - санкция от 3000 лева, която очевидно не го е трогнала.

Друго нарушаване е, че договорите за настаняване на хората не са подписани с тях, а с трети лица. Затова на шефа на „ А 2017 “ ЕООД е публикуван акт и е наложено административно наказване – санкция от 4500 лв..  Нарушителят не е направил заплащане и двете наказателни постановления са изпратени на Националната организация за приходите за събиране на вземанията.

За сметка на това компанията още веднъж желае лиценз за даване на обществени услуги за възрастни през януари 2022 година Паралелни инспекции в Девня и Варна, където тя ръководи домове, откриват, че услугите не дават отговор на стандартите за местонахождение и материална база, липсват нужните експерти за даване на качествена грижа и действия по отношение на самостоятелните потребности на хората. Установени са голям брой други нарушавания, като да вземем за пример смесването на групи хора с разнообразни потребности и прочие

С това историята не свършва. През март тази година АКСУ открива, че Дом „ Свети Георги “ продължава да действа. Поради това през април на компанията са издадени два нови акта за административно нарушаване. Но домът продължава да работи. До вчерашната покруса. Поменикът от институции, които организацията е сезирала, е дълъг - четири звена на прокуратурата, здравна ревизия, дирекция по сигурност на храните, ревизия на труда, община Варна.

 

Констатациите на прокуратурата:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР