Поредна ужасно разкритие за трагичното състояние на част от културно-историческото

...
Поредна ужасно разкритие за трагичното състояние на част от културно-историческото
Коментари Харесай

Остров Св. Кирик опоскан. Минеков погва разбойниците

Поредна извънредно разобличаване за трагичното положение на част от културно-историческото ни завещание, разкри министърът на културата проф. Велислав Минеков.

Остров Свети Кирик край Созопол е опоскан и тъне в съсипия, съобщи  министърът пред BTV.

От 80  години достъпът до него е стеснен, само че макар защитата в парчето земя край античния град е проникнато и част от имуществото е разграбено.

" Искам да знам кои са разбойниците, които през едно затворено място, през преграда с защита са съумели да реализират този величествен, унищожителен " триумф ", съобщи министър Минеков. И заяви, че поради разрухата на острова Министерството на културата и регионална администрация в Бургас са сезирали прокуратурата.

Островът е ненаселен след 2005 година, когато поради промени в армията се закрива тамошното отделение на Военноморски сили. Там обаче остава превъзходната постройка на военното адмиралтейство, която през днешния ден тъне в съсипия.

Свети Кирик е един от най-значимите български острови и се счита, че точно оттова се е зародил антична Аполония. На острова постоянно се организират археологически изследвания, а близостта му до Созопол го прави още по-примамлив за иманярски нападения.

За спасяването му на Свети Кирик има създаден план с френски експерти за превръщането му в международен културен център. От няколко години островът е под юрисдикцията на Министерството на културата, преди този момент за къс интервал е бил под шапката на Министерство на регионалното развитие.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР