Поредна нова серия калинки със силна политическа подкрепа, подхващат харченето

...
Поредна нова серия калинки със силна политическа подкрепа, подхващат харченето
Коментари Харесай

Балдъза на Младен Маринов и протеже на Атанас Камбитов подхващат пътищата

Поредна нова серия калинки със мощна политическа поддръжка, подхващат харченето на милиарди левове за градеж и поддръжка на пътищата в страната. Както сами се досещате, в тази върволяк няма инцидентни хора – в реалност става дума за протежета на авторитетни имена от ГЕРБ.

 

Когато беше заменен бордът на държавната компания „ Автомагистрали “, прочее определен с конкурс и мандат, който изтича чак след година и половина, никой не знаеше коя е Ивелина Маринова, която съгласно комерсиалния указател е била шеф до 2022 година на пернишката компания „ Пътни мрежи ”. Оказа се обаче, че тя е втората брачна половинка на брата на някогашния вътрешен министър и народен представител от ГЕРБ Младен Маринов. На този декор изключително скандално е, че притежател на пернишката компания е бил Йордан Харалампиев, прочут като Данчо Секирата в миньорския град. Той е съдружник  в „ Сити инженеринг ” с Пламен Галев и починалия Ангел Христов. В тази компания преди този момент се е подвизавал пернишкият необут Феодор Феодоров – Федката, като неговите акции са наследени от Данчо Секирата. И в тази компания се появява не кой и да е, а балдъзата на Министерство на вътрешните работи шефа Ивелина Маринова.

 

Да напомним, че Харалампиев – Секирата има бурна биография, която го праща в пандиза поради ликвидиране. Обвиняват го в отвличането на наркодилъра от Стара Загора Олег Делев. През 2009 година е в листата за национално търсене, тъй като дружно с наркотрафиканта Росен Ефремов пребиват служителя на реда Димитър Димитров в кафене в центъра на Перник, и то измежду бял ден. При това Димитров е служителят на ГДБОП, който през 2007 година води следствие срещу Росен Ефремов. То приключва с ареста му и го упрекват като началник на наркобанда. Медиите по това време пишат, че поради побоя над Димитров персонално министър-председателят Бойко Борисов се разпорежда двамата побойници неотложно да бъдат издирени и арестувани.

Борисов посещава ранения служител на реда в болничното заведение. Росен Ефремов е задържан. По това време преродилият се през днешния ден в предприемач Йордан Харалампиев преди малко е излязъл от пандиза като палач, само че след побоя над служителя на реда съумява да се скрие. Хващат го малко по-късно. Но минават години и Данчо Секирата става сътрудник в бизнеса с Ивелина Маринова, която пък е министерска снаха, а през днешния ден към този момент заема значим пост в страната.

Самата тя до неотдавна е била шеф и на пернишката охранителна компания „ Вайпър 2 секюрити ”. Да отбележим, че и двете компании, които управлява – за пътното строителство и охранителната, са в листата на Национална агенция за приходите като неизрядни длъжници. „ Пътни мрежи ” дължи на страната 165 000 лв. за налози, а охранителната компания, която съществува единствено от две години, е натрупала над 19 000 лв. задължения.

 

Никому незнайна личност е и колежката на Маринова в директорския ръб на „ Автомагистрали ” – Станислава Варадинова. Тя изскача от нищото и е курдисана за член на управителния съвет. Единствено се разбра, че преди време е излъчен репортаж по телевизия, в който тя оказва помощ на изпаднал в неволя човек.

Безспорно, чудесна постъпка, само че това не я прави специалист по автомагистралите.

 

Веднага да уточним, че бордът на „ Автомагистрали ” беше сменен от някогашния районен министър Андрей Цеков. Оказва се обаче, че и мъжът на въпросната Варадинова неотдавна се уредил с хубава работа в Министерство на вътрешните работи – Кюстендил, допълват осведомени.

При ръководството на ГЕРБ госпожата е назначена като младши специалист. В дирекция „ Добро ръководство ” на Министерския съвет. И макар че там не се изкарват доста пари, Варадинова съумява да закупи 2 жилището в София, в квартал „ Белите брези ”, и огромна къща в Елин Пелин. Самият Андрей Цеков, някогашният районен министър, който смени борда на „ Автомагистрали ”, посочи, че измененията са съгласувани с ГЕРБ.

От тяхната квота са назначени двете дами в Съвета на шефовете – Ивелина Маринова и Станислава Варадинова. Затова пък другите две нови лице в „ Автомагистрали ” са фрагменти на „ Продължаваме промяната ” – координаторът за Бургас и с огромен опит като избавител на плажа – Даниел Михалев, и Стефан Атанасов, който излезе, че е съучастник на дамата на Андрей Цеков.

 

На собствен ред и служебното държавно управление, по-точно районната министърка Виолета Коритарова, се разписа в наклонността да се назначат  послушни калинки, без никакъв опит в пътния отрасъл. За началник на Агенция „ Пътна инфраструктура ” тези дни беше подложен инж. Венцислав Атанасов. Вярно, той е приключил пътно строителство, само че от 2016 до 2021 година е бил началник на общинската компания в Благоевград – „ Благоевград инвест 2016 ”. Източниците ни от Пиринския район описват, че господинът е прочут като протеже на някогашния кмет Атанас Камбитов и по тази линия преди време станал шеф на дружество с 9 души. Освен това Атанасов се пробва да прави кариера и по линия на ГЕРБ: първо в младежката организация, а предходната година е към този момент претендент за народен представител, подложен на 10 място в листата за Благоевград, а също и за общински консултант. И на двете места няма триумф.

 

Покровителят на пътния инженер – Атанас Камбитов, пък откакто загуби изборите през 2019 година за кмет и беше в охладнели връзки с ГЕРБ, даже се трансферира към републиканците на Цветанов, в този момент най-неочаквано и с подвита опашка се завърна под партийното крило и даже стана регионален координатор на партията.

 

В Благоевград са уверени, че тъкмо Камбитов е предложил протежето си Венцислав Атанасов за високата позиция в АПИ, където годишно се разпределят милиарди левове.

 

Двамата имат отлично минало, което даже е Фиксирано в сигнали до организацията за държавна Финансова ревизия. несъмнено, реакция няма, само че пък остава да забележим дали още веднъж ще завалят подозрения за злоупотреби с обществени средства и спор на ползи, както се е случило, до момента в който Атанасов ръководи общинско сдружение „ Благоевград инвест 2016 ”, а Камбитов е кмет на града. Тази компания е учредена през 2016 година, както описват очевидци, особено, с цел да се наместят схемите в общината.

 

Официално тя се занимава със строителен контрол, механически и инвеститорски надзор, все действия, които така и така се правят от чиновници в общината. Само че очевидно е трябвало да се откри хубава работа за Венцислав Атанасов, чийто татко в тези години – Васил Атанасов, е началник на общинското сдружение „ Паркинги и гаражи ”.

Тогава единствената съветничка, която се афишира срещу, е известната адвокатка Албина Анева. Тя изяснява, че не желае да взе участие в скица „ Мама, баща и аз ”. Затова пък Камбитов умилително декларира, че „ няма „ фамилен кръг, а „ синът не е отговорен, че татко му оглавява друга общинска компания ”. А за какво е било нужно да се сътвори тази компания и с какво се е занимавала, излиза наяве от инспекция, направена няколко години по-късно.

 

Оказва се, че през 2016-2017 година в това 100% общинско сдружение, са раздадени възнаграждения общо за 221 000 лева Те отиват в банковите сметuи на най-приближените подчинени на Атанас Камбитов. Тримата зам.-кметове Иво Николов, Янко Янков и Зорница Кралева – Тончева получават по 35 000 лева, публично изписани като хонорар по цивилен контракт за консултантски услуги.

По-дребното по сан чиновничество е ощастливено с по 3-4 хиляди лв..

Проверката за зулумите в общинската компания е подредена от Румен Томов, който за малко кметува през 2019 година Така се потвърждава, че фрагментите на Камбитов взели парите за разнообразни типове услуги при осъществяване на Национална стратегия за енергийна успеваемост, а някои от тях даже не са имали подписани контракти.

 

И още един любопитен факт. Приятелката на Камбитов, която по това време е зам.-кмет, Христина Шопова, единствено за две години се снабдява с мобилни телефони и таблети за над 20 000 лева, купени с пари от общинската компания, под управлението на Венцислав Атанасов.

 

Ревизията в „ Благоевград Инвест 2016 ” открива, че са сключвани и контракти с редица частни компании, без да са правени наложителните публични поръчки. По тази линия са прахосани над 1,2 млн. дева. Така „ Екстра Колор ” за две години за поправки на детски ясли, градини и площадки взема над 462 000 лева От „ Ърбън грийн ” за ремонт на две здания получават над 310 хиляди лева За фестивала „ Франкофоли " са подписани контракти за над 460 000 лева, като парите отиват единствено в две компании – „ Стейдж Мастерс ", прибрали над 400 000 лева, и „ Музикален център Икономов ” – добрали се до 60 000 лева

Явно за шефа на общинската компания Венцислав Атанасов понятия като търг, конкурс, свободна конкуренция, звучат прекомерно екзотично. През 2018 година той не пропуснал и самичък да се облажи с 31 хиляди лева, бонус, неизвестно тъкмо за какви заслуги към Благоевград.

 

Като се наблюдава досегашният обсег на инж. Венцислав Атанасов, можем единствено да си представим какви финансови благоприятни условия ще му отвори директорският пост в АПИ. Там мащабите са несравними с тези в общинската компания...

Източник: Уикенд, crimesbg.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР