Таксиметровият бизнес в Слънчев бряг отново е под ръководството на

...
Таксиметровият бизнес в Слънчев бряг отново е под ръководството на
Коментари Харесай

Митьо Очите отново е босът на таксиметровия бизнес в Слънчев бряг

Таксиметровият бизнес в Слънчев бряг още веднъж е под управлението на несебърския наркомафиот Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите, само че посредством подставени лица от крайморските села Тънково, Кошарица и Гюльовица, записали се като еднолични търговци и сдобили се с разрешителни за осъществяването на таксиметров транспорт от община Несебър. 

 

Под шапката на Морския Ал Капоне работят най-малко 100 таксита от общо записаните на територията на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас и Равда 520 таксиметрови автомобила, като съгласно локални поданици действителната численост на бакшишите, отчитащи се на Димитър Желязков, надвишава 150 индивида.

 

Според наредбата на община Несебър, призната през 2018 година за да се ограничи рекетът на Митьо Очите над таксиметровия отрасъл един транспортьор има право на най-много три автомобила, а при започване на годината локалните общински съветници гласоподаваха минималните и оптималните цени за километър пробег – надлежно 2,50 лева и 4,50 лева дневна цена и 2.50 лева и 5 лева за нощен курс.

 

За разлика от София, където браншът работи на минималните избрани от общината цени, с цел да притегля клиенти, в Слънчев бряг съвсем всички 520 таксиджии возят пасажери на твърдо закрепена „ кожодерска “ цена от 4,50 лева на километър. Сметката набъбва още повече от първичната такса - 7,50 лева, и от цената на минута престой, която е закрепена на оптималната допустима цена от 2,25 лева

 

Така всеки екскурзиант, зрелостник или пък украински емигрант, дръзнал да се качи в такси в Слънчев бряг, би трябвало да си подготви най-малко 20 лв. даже за най-краткия курс. Цената на таксиметров транспорт от Слънчака до летището в Бургас след пазарлък е 150 лв., само че тя важи единствено за българи, другояче чужденците заплащат по уред, като сметката излиза сред 200 и 230 лв.. С рейс 35-километровото разстояние от Слънчев бряг до Бургас коства 8 лв., само че директни линии съвсем няма, а рейсовете обикалят през Поморие и Равда и им лишава повече от час, с цел да изпълнят курса, и то преди началото на летния сезон, когато трафикът е мижав.

 

Таксиджии от Слънчев бряг, поискали анонимност заради боязън от кървава мафиотска вендета разкриват, че главната причина за скъпите таксита в най-големия курорт на Южното Черноморие, е гангстерският монопол над бранша, натрапен от бандата на Димитър Желязков.

 

„ Публична загадка е, че лицензите за таксиметрова активност се издават не от община Несебър, а от Митьо Очите. Той управлява най-оборотните стоянки в курортите - тези пред автогарите, казината и по централните булеварди и алеи. Дори да не работиш за него и понечиш да се сдобиеш с уверение за регистрация, чиновници от общината те поучават да работиш на одобрените с разпоредба оптимални цени за транспорт на пасажери, с цел да не влизаш в спор с който не би трябвало. Има издадена джука заповед от Митьо Очите всички таксита в Слънчев бряг да возят на най-скъпата цена. Тези, които подбиват цената, не са допускани до оборотните такси стоянки и дори до Слънчев бряг, пращат ги в Равда и в Обзор. От 520 регистрирани таксита в Несебър, несъмнено едвам 30-40 автомобила работят на по-ниска цена “, споделя таксиметров водач от Слънчака.

 

Негов сътрудник споделя, че престъпната конструкция на Митьо Очите в таксиметровия отрасъл се управлява от неговата щерка Станислава и от шурей му Велислав, които са съпроцесници на Морския Ал Капоне по точещото се от години дело за рекет, търговия с дрога, поръчкови побои и палежи. През далечната 2016 година точно поради сигнали, че Митьо Очите рекетира таксиджии да работят за него, проверяващи ревизираха такси компанията „ Уан “ на шурей му Велислав, както и още 12 свързани с него сдружения за транспорт на пасажери, само че тогава нито един от разпитаните над 30 водачи от полицията в Несебър не посмя да свидетелства, че си заплаща на морския незаконен необут, с цел да върти геврека. Все отново 15 таксиметрови автомобила в Несебър под контрола на Митьо Очите бяха спрени от придвижване поради нередности в документите им.

 

Осем години по-късно обстановката в Слънчев бряг не се е трансформирала доста макар продължителния престой на Митьо Очите в арестантска килия и формираното шумно наказателно дело против него и бандата му, което към момента даже не е стартирало всъщност в съда.

 

„ Голямата щерка на Димитър Желязков – Станислава, оперативно ръководи бизнеса. Тя наема мъже от Равда и от несебърските села Кошарица, Тънково и Гюльовца, дава им коли за прилагане, записва на тяхно име компании за таксиметров транспорт и урежда цялата документи по издаване на разрешителни в община Несебър.

Договорката е постъпилите доходи да се разделят на две, като на водача се признава дневен разход от 50 лв. за гориво, който се вади от сметката. Таксиджиите са длъжни да работят единствено с уред, с цел да не правят черни курсове, а няколко здравеняци извършват ролята на контрольори посредством неочаквани инспекции на таксиджиите. Тази пролет бакшиш от Равда бе грубо пребит, откакто го заловиха да вози украинец до Бургас с изключен уред “, споделя таксиметров водач от Слънчев бряг.

 

Той коментира, че таксиметровият бизнес на Митьо Очите е целогодишен, като даже през месеците отвън дейния летен сезон през юни, юли и август, останалите да работят таксиметрови водачи возят пасажери на оптималните цени, наложени импровизирано от Желязков.

 

„ Извън дейния летен сезон такситата в община Несебър са към 50 на брой, като най-малко половината са на Митьо Очите. Работа има – в Слънчев бряг, Несебър, Свети Влас и Равда живеят непрекъснато към 40 000 индивида, без да броим пребиваващите над 7000 украинци. Голяма част от тях имат пари и са постоянни пасажери.

Дори и през зимата се изкарват най-малко 200 лв. дневно “, споделя локален таксист.

 

Голямото „ щавене “ обаче стартира в средата на месец май, когато започват абитуриентските балове и завършва в първите дни на септември с края на дейния летен сезон. Това лято в Слънчев бряг чакат нов голям приток на британски и немски туристи след няколкогодишен отлив.

„ Дневният оборот през юли и през август не пада под 500 лв. и може да доближи до 1000 лв., даже без да вземеш курс до летището в Бургас.

Големите печеливши обаче не сме ние, таксиметровите водачи, а Митьо Очите. Даже не съм си правил труда да считам какъв брой печели, само че сигурно става въпрос за милиони “, разкрива различен водач от Слънчев бряг.

 

Той подозира, че тази година под давление на Митьо Очите, община Несебър е понижила броя на такситата от 650 на 520 автомобила, като са били отказани лицензи на таксиджии, работещи единствено за себе си, без да се регистрират на Желязков: „ Чрез понижената численост на колите доста таксиметрови водачи бяха принудени да одобряват изискванията на Митьо Очите да возят пасажери на оптималната цена и да регистрират половината доходи на бандата му “.

 

Дори и тези, които не са част от сенчестата таксиметрова бизнес империя на Морския Ал Капоне, са принудени да си заплащат на мутрите му, в случай че желаят да употребяват такси стоянките пред автогарите в Несебър, Слънчев бряг, Равда и Свети Влас и тези пред казината и централния бул. на Слънчака в региона към хотел „ Кубан “.

 

„ Вече бяхме осведомени, че който желае да паркира на най-оборотните стоянки и не работи за Митьо Очите, би трябвало да заплаща такса от 100 лв. дневно и да вози пасажери на оптималните цени, с цел да не подбива цената “, жалват се таксиметрови водачи от Слънчев бряг.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Димитър Желязков Митьо Очите таксиметров бизнес Южно Черноморие мафиоти

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР