Поредицата от елегантни камерни концерти на Международния музикален фестивал Варненско

...
Поредицата от елегантни камерни концерти на Международния музикален фестивал Варненско
Коментари Харесай

Струнно семейство оживява музикални бисери от Бах до Равел на Варненско лято

 Поредицата от елегантни камерни концерти на Международния музикален фестивал " Варненско лято “ 2019 продължава на следващия ден с гастрола на струнното дуо Гергана Гергова - Албан Герхард. Те ще поднесат своя моден концерт на публиката в Градската художествена изложба. И двамата са музиканти с интернационално самопризнание и солидни сбирки от награди. Събира ги музиката, те основават семейство и не престават да гастролират по европейските подиуми дружно. В програмата ще прозвучат произведения на Бах, Глиер, Шулхоф и Равел. 

Гергана Гергова е потомствен музикант и стартира пътя си на сцената от ранна детска възраст. Ученичка на проф. Минчо Минчев, тя постоянно излиза като солист на Люцернския фестивален струнен оркестър, Оркестра Симфоника - Мадрид, RSB – Берлин, както и на симфонични оркестри в България. Заедно с пианиста Павлин Нешев и виолончелиста Томас Кауфман основават трио " Имаж “. Гергана Гергова е канена да свири на фестивали за камерна музика като " Spannungen " Хаймбах, Морицбург, Западен Корк - Ирландия, Локенхаус, музея Bahnhof Rolandseck, " Шубертиада “, Вербие, Челси - Ню Йорк, гостува и на фестивала " Варненско лято “. С трио " Имаж “ са носители на премията ECHO classic 2014 за дебютния си албум и реализират турнета в Европа, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия. Гергана Гергова е поканена да бъде концертмайстор на Театро Реал в Мадрид. Освен в типичен, взе участие постоянно и в джаз-проекти. Свири на цигулка Гуаданини.

Албан Герхард също е от фамилия на музиканти – татко му свири 40 години в Берлинската филхармония. Учи при музиканти от Берлинската филхармония и работи с Борис Пергаменшиков. На професионалната сцена е печелил три награди ECHO за класическа музика – през 1998, 2003 и 2009 година През 2015 година е отличен с премията BBC Music Magazine Award за записа на Концерта за виолончело на Ънсук Чин. Намира вдъхновяващо предизвикателство в това да свири на необикновени места като учебни заведения, лечебни заведения и институции за малолетни. За него The Guardian написа, че е " един от най-хубавите челисти на международната сцена - изразителен, натурален и безпределно изтънчен “. Сред плановете му от последните години се откроява съдействието му с Deutsche Bahn, включващо осъществявания онлайн по главните направления в Германия. В началото на 2017 година Герхард основава # Musicians4UnitedEurope (www.musicians4unitedeurope.com), група интернационалните музиканти, които работят дружно, с цел да изразят поддръжката си за обединена и демократична Европа. Албан Герхард свири на виолончело от 1710 година, основано от бащата на венецианската лютиерска школа Матео Гофрилер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР