Поредицата на предаването Money.bg Успелите българи, която разказва вдъхновяващите лични

...
Поредицата на предаването Money.bg Успелите българи, която разказва вдъхновяващите лични
Коментари Харесай

Българката, която откри печеливша бизнес ниша във финансовия сектор на Филипините

Поредицата на предаването Money.bg " Успелите българи ", която споделя вдъхновяващите персонални истории на наши сънародници с сполучлива кариера, продължава с историята Диана Крумова, която е създател и основен изпълнителен шеф на компанията Finscore във Филипините.

Компанията се занимава с по този начин наречените " data analytics " или разбор на огромни размери данни с съответна цел.

" Целта, с която ние започнахме, е с цел да оказваме помощ на банки и на финансови институции да има по-добра визия за кредитополучателите си, да ръководят по-добре риска, който поемат, когато дават заем ", съобщи тя.

Компанията работи и с близки до банковия бранш браншове. " В Азия сега са известни така наречен цифрови портмонета, които също са изложени на риск от измами. Това, което вършим е събиране данни от разнообразни различни източници, като най-често това са телекомите, някои от огромните интернет портали, цифрови портмонета, които към този момент имат насъбрани бази данни. С помощта на данни от тези източници сформираме така наречен кредитна оценка, която е задоволително вяра, с цел да може една банка или институция да поеме финансов риск и да влезе във взаимоотношения с нов клиент ", споделя Крумова.

Защо Филипините?

По думите на Крумова в компанията има мощна българска диря.

" Започнахме като екип, който работи в българска компания, която беше първата, занимаваща се с сходен разбор на данни, като част от своята активност - компания Cash Credit. Тя беше първата, която съумя да откри модел на работа с мобилен оператор в България за задачите на по-добра кредитна оценка на техните клиенти. Постепенно компанията стартира да се развива в интернационален мащаб и част от екипа, дружно смен, беше изпратен да развие сходен модел във Филипините. Там открихме, че самият разбор на данни има даже по-голяма стойност от даването на заем, тъй като по този метод може да се доближи до доста повече клиенти. Ако услугата е затворена единствено в една компания, то тя е единствено за нея, до момента в който в случай че се показа на всички финансови институции, тя може да доближи до доста повече консуматори и да има доста по-силен резултат въобще върху обществото ", съобщи Крумова.

Според нея в Европа не се приказва доста за това, тъй като нямаме толкоз наболял проблем колкото в Азия и Африка, които огромни разрастващи се страни.

" Голяма част от популацията на тези страни е изключено от достъпа до финансови услуги и постоянно се експлоатират от избрани групи, които работят в сивата стопанска система в тези страни. Това е казусът, върху който се фокусирахме и който ни възпламени да се отделим и да се фокусираме върху тази активност. Значителна част от екипа на компанията са българи. "

Партньори на компанията са петата по величина банка във Филипините и първичния вложител в българската компания.
 Българинът, който дава отговор за 15 милиона клиенти на една от най-големите банки в Европа
Българинът, който дава отговор за 15 милиона клиенти на една от най-големите банки в Европа

Запознайте се с Веселин Петков, началник " Клиентско преживяване " в Raiffeisen Bank International

Други пазари и хоризонти

" Гледаме да се развиваме сполучливо без да минаваме през огромни загуби. Най-лесната опция сега е да се развиваме във Филипините през нови артикули - да отворим този тип услуги освен към банки, а и към други играчи на пазара, които са заинтригувани от това да знаят повече за клиентите ".

Компанията е стъпила на пазара в Малайзия, къде има контракт с най-големия телеком. " Този телеком е част от огромна група телекоми в Малайзия и това ни беше пилотен пазар там. Следващата цел са пазари като тези в Индонезия и Тайланд, както и Виетнам, защото това са сходни по характерност пазари на Филипините ", съобщи тя.

Лично развиване

Крумова стартира образованието си в България, само че когато е в гимназията се мести във Виена.

" Хареса ми това, че можех да бъда в интернационална среда много рано и открих, че по този метод човек елементарно може да стане любопитен. След това продължих в различен университет във Виена, който беше американски и значително имаше фокус върху практиката. След бакалавърската си степен имах опция да стартира в стартъп компания. Няколко години по-късно записах магистратура във, защото имат стратегия, която разрешава на хора, които към този момент работят да отворят личния си опит към други. На този стадий се замислих дали не може това, което вършим в Азия да откри приложение в Европа, което на процедура към този момент се случва по един или различен метод сега. Но без значение, че Европа е разрастващ се пазар, потребността от по-доброто познаване на клиентите е от огромна нужда за един бизнес ".

Крумова споделя, че би се върнала в България и е уверена, че най-хубавите експерти в региона, в която се занимава в монета, са в точно в страната ни.

" В България към този момент банките се отварят значително във връзка с разбор на данните си и за възстановяване на кредитната им оценка. Свидетели сме на това, тъй като има доста стратегии, които се започват от огромни банкови групи, които целят да привлекат младежи с нови хрумвания да подобрят метода, по който е момента банките работят ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР