Поредица от изключителни морски топлинни вълни са унищожили над 50

...
Поредица от изключителни морски топлинни вълни са унищожили над 50
Коментари Харесай

Масово измиране на видове в Средиземно море

Поредица от изключителни морски топлинни талази са унищожили над 50 морски форми на живот в Средиземно море сред 2015 година и 2019 година, съгласно ново, отчасти италианско изследване, оповестено във вторник, съобщи организация АНСА.

Повечето от случаите на всеобщо измиране се отнасят до корали, гъби и водорасли, само че в листата има и риби, се споделя в интернационалното изследване, формирано частично от Националния проучвателен съвет (CNR-IRBIM) на морския проучвателен институт и оповестено в "Глобал обмен байолъджи " (Global Change Biology).

Феноменът е засегнал хиляди километри крайбрежие от Алборанско море до източните крайбрежия на Средиземно море и на дълбочина до 45 метра, се показва в отчета.

"За страдание, резултатите демонстрират за първи път ускорение на екологичните въздействия, свързани с изменението на климата, невиждана опасност за здравето и действието на неговите екосистеми ", разяснява откривателят на Морския проучвателен институт Ернесто Азуро.

"Това, което е най-тревожно, е взаимоотношението сред стоплянето и съществуването на нови патогени в морската среда, чийто резултати, които към момента значително са незнайни ", прибавя Азуро.

Междувременно през днешния ден европейският институт за наблюдаване на климата "Коперник " регистрира, че морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката си повърхност, записана за последните 44 години или откогато се вършат сателитни изследвания, предава Българска телеграфна агенция.

От 1979 година учените разполагат с доста точни измервания на площта на леда на Северния и Южния полюс с помощта на спътниците.

Нормалният цикъл на морския лед, както в Арктика, по този начин и в Антарктика, е размразяване през лятото и замръзване през зимата.

В дълготраен проект топенето е доста по-бързо в Гренландия и в Арктика, а в Антарктика е с по-умерени темпове, макар забележителните годишни и районни вариации.

Морският лед през юли, когато е зима в южното полукълбо, e достигнал 15,3 милиона квадратни километра или с 1,1 милиона квадратни километра по-малко от междинното равнище за месеца.

В края на лятото там, през февруари, той беше намалял до исторически най-малко, което съществени тормози учените. Нивото му бе с 30 % по-малко от междинното.

В Арктика морският лед е бил с четири % под междинното равнище през юли, демонстрират наблюденията на "Коперник ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР