Пореден трус в ръководството на - Съветът на директорите е

...
Пореден трус в ръководството на - Съветът на директорите е
Коментари Харесай

Трус в ДКК: Директорка, назначена от Кирил Петков, е уволнена заради противозаконни действия

Пореден трус в управлението на - Съветът на шефовете е уволнил от длъжността изпълнителен шеф, която бе назначена по времето, в което Кирил Петков заемаше поста на стопански министър.

В  се оповестява, че Караганева е освободена поради " редица незаконни дейности и безотговорни бездействия, които нанасят съществени финансови вреди на ДКК, надлежно на страната и уронват престижа на Министерство на стопанската система в качеството му на едноличен притежател на капитала на ДКК ".

Съветът на директорите  показва пред публиката и лист с откритите до този миг нередности. Ето ги и тях:

Еднолично решение за преустановяване на пълномощията на процесуалния представител на ДКК по пет висящи търговски каузи и назначение на различен, макар запасите на финансовия инспектор. Новите контракти за правна помощ задължават ДКК с парична сума в размер на 1 120 060 лева с Данък добавена стойност за услуга, която към този момент е платена.

Еднолично сключване извънсъдебна конвенция с веществен интерес 50 милиона лв., с друг от утвърждения към този момент от СД на ДКК текст, без следваща глоба или дори информиране на съвета на шефовете на ДКК.

Според Закона за обществените предприятия шефове на обществени предприятия нямат право да работят на друго място (освен като преподаватели във висше учебно заведение и/или като лекари). Във връзка с това условие Ваня Караганева е подписала декларация с погрешно наличие пред Търговския указател.

Еднолично решение за промяна на обслужващата банка на ДКК, в несъгласие на член 28, алинея 3 от Правилника за използване на Закона за обществените предприятия. Новата банка не е покрила стрес теста на ЕЦБ, което би се отразило и на типовете риск към ББР по отношение на кредитната експозиция на ДКК от 147 млн. лв..

Отказ да изплаща в период дължими от ДКК суми към страната (НАП, НОИ) и снабдители, с които Дружеството има подписани контракти (ЧЕЗ и др.). Във връзка с провеждания тримесечен мониторинг от ББР на ДКК като кредитополучател, ДКК не може да даде в период нужните удостоверения за липса на обществени отговорности. Това би трансформирало в отрицателна посока риска на ДКК като кредитополучател (вкл. увеличение на лихвата по кредита).

Издаване на заповеди за сключване на финансово-счетоводни документи, които са в нарушаване на вътрешните правила на ДКК, ЗФУКПС, член 13, алинея 3, т.1 и Методическите инструкции на Министерство на финансите.

Еднолично назначение на краткотрайни членове на СД на „ Вазовски машиностроителни фабрики “ (ВМЗ) ЕАД без утвърждението им от съвета на шефовете и в нарушаване на решение на СД на ДКК.

Еднолично позволение ВМЗ да даде изключителни права за своята продукция на частно юридическо лице без нужното изследване за целенасоченост като дори не уведомява съвета на шефовете на ДКК.

Отказ от разглеждане на всевъзможни въпроси, свързани с плана за ремонт и реорганизация на язовири. Просрочени са нормативно избрани периоди, което крие риск от бедствия и може да докара до тежки финансови загуби за Дружеството.
В ДКК назначиха втори изпълнителен шеф
Държавната консолидационна компания (ДКК) има втори изпълнителен шеф - Ваня Караганева. Тя е определена от Съвета на шефовете на к...

Подписване на контракт за правна помощ и консултантски услуги с юрист, който след това е назначен и за ръководител на комисиите за избор на членове на съвета на шефовете на ВМЗ, „ Монтажи “ и „ Кинтекс “, както и всички комисии за избор на инспектори на дъщерните сдружения. Адвокатът има достъп до цялата информация на сървъра на ДКК, макар че самият той не е чиновник на Дружеството. Същият е иззел неофициално функционалностите на изпълнителния шеф пред екипа на ДКК.

В нарочното известие се споделя още, че Караганева е блокирала работата на ДКК в редица направление, в това число " посредством непозволени еднолични решения ".

" Действията ѝ демонстрират, че тя схваща управническата отговорност на тази позиция главно като функционалност за нови назначения в ДКК и дъщерните сдружения. Караганева усилва щата на ДКК с по-високоплатени, само че не и оперативно работещи чиновници, без да e ясно от какви източници ще се обезпечава финансирането на тези позиции, които ДКК не може да си разреши. Като част от тази процедура, Караганева е назначила собствен механически помощник на два трудови контракта, с общо заплащане по-голямо от това на шеф отдел в ДКК, като в това време е обективно невероятно служителят да извърши отговорностите си по двата контракта ", написа още в известието.

И още - Съветът на шефовете се самопорицава за избора ѝ на поста изпълнителен шеф, като регистрира, че не е посветил задоволително време, с цел да откри дали тя има нужните пълномощия. " Съветът на шефовете на ДКК не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на съвещания на СД, че всички нейни дейности са по разпореждане на Министерство на стопанската система. ДКК се опълчва на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на стопанската система може да носи отговорност за дейности на Караганева, които са срещу интереса на сдружението.

Във връзка с гореизложеното, ДКК е сезирала способените органи ", написа още в писмото. Така от през днешния ден единствен изпълнителен шеф на сдружението остава Рая Каназирева. Припомняме, че Караганева бе първо част от директорския ръб на ДКК, след това зае поста на втори изпълнителен шеф.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР