Пореден небостъргач вероятно ще бъде построен в центъра на София.

...
Пореден небостъргач вероятно ще бъде построен в центъра на София.
Коментари Харесай

Още един небостъргач се извисява в центъра на София

Пореден небостъргач евентуално ще бъде издигнат в центъра на София. През март основният проектант на Столична община Здравко Здравков е издал виза за планиране на 17-етажна постройка с магазини, жилища и гаражи в непосредствена непосредственост до някогашния хотел " Родина ". В момента в имота има четири рушащи се къщи.

Имотът се намира в зона с устройствени пoкaзaтели за минимална озеленена повърхност от 20%. Според признатия Подробен организационен проект на зоната през 2009 година в него може да бъде издигнато високо здание, което даже може да е с височината на " Родина ". Издадената виза не позволява понижени дистанции към прилежащи парцели или здания, като преди издаването на позволение за градеж се изисква да бъде показан транспортен разбор за въздействието върху трафика след появяването на новия висок обект.

Първоначално визата за планиране е издадена от Здравков през април 2021 година Тя обаче е обжалвана от към този момент някогашния кмет на регион " Красно село " Росина Станиславова. През м.г. Върховният административен съд отхвърля дефинитивно жалбата с претекст, че районният кмет няма законно право да оспорва акта на Здравков и че това може да се направи от кмета на София. Такова обжалване обаче няма.  

Собственик на парцела, в който се чака да се строи, е сдружението " Беленски инвест ", което е записано в Сливен. С максимален дял в него е Тодор Терзиев, а негови съдружници са Николай Борисов и Георги Костадинов. Двамата са притежатели на млечната марка " Белииса ".

След като информацията за издадената виза стана обществена, от съдружие " Ново архитектурно завещание " разясниха, че инвестиционни планове в прилежащия парцел на някогашния хотел " Родина "   " предвещава накърняване на архитектурните качества на още един скъп пример на следвоенния модернизъм у нас ". През 2020 година въпросното съдружие и общинското дружество " Софияплан " оферират постройката на хотела да получи статут на недвижима културна полезност. Няма информация дали по настояването им има развиване. 

" Хотел " Родина " е най-високата постройка в София, издигната до 1989 година и до през днешния ден остава един от най-разпознаваемите силуети в столицата и главен образен репер в централната градска част. Проектът е резултат на огромен архитектурен конкурс, извършен през 1964 година, с който се построяват 5 градски хотела из цялата страна, а “най-високата постройка в София ” публично отваря порти 20 години по-късно - през 1984 г. 

Проектът за " Родина " е дело на колектива арх. Тодор Кожухаров, арх. Евлоги Цветков, арх. Любен Трайков, арх. Кондарева, които голям брой пъти преработват първичното си предложение, до момента в който се стигне до финалната, разпознаваема визия през днешния ден. Обемът на постройката съставлява общоприета интернационална кутия с невисок размер, а в образа му изпъкват детайли като забележим бетон с фина обработка и алуминиеви фасадни детайли. Част от фасадата скоро претърпя реорганизация, която почита архитектурните ѝ качества и съумява да резервира цялостния дух на постройката. Нашият разбор дефинира непокътнатото влияние на постройката в силуета на градския пейзаж като най-ценната ѝ характерност, на база на която се предлага статут на недвижима културна полезност с локално значение ", се споделя в обявата на " Ново архитектурно завещание " във " Facebook ".

На челната фотография: Такова би било съотношението във височините на хотела и новата постройка, пресмятат от " Ново архитектурно завещание "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР