Поради заплахите от страна на Сърбия и Русия ще бъде

...
Поради заплахите от страна на Сърбия и Русия ще бъде
Коментари Харесай

Албин Курти иска да се увеличи броят на войниците от НАТО в Косово

„ Поради заканите от страна на Сърбия и Русия ще бъде незабавно належащо да се усили доста броят на бойците на НАТО в Косово. “ Такова искане насочи министър председателят на Косово Албин Курти в изявление за немския вестник „ Велт “.

„ Това сигурно ще усъвършенства нашата сигурност “, сподели той.

„ Би ни помогнало също, в случай че повече немски бойци се причислят към силите за отбрана на НАТО (KFOR), като по този метод се усили възпиращата мощ. “

Косово е нараснало разноските за защита с 52%, а националните сили за сигурност (Косовските сили за сигурност) към този момент разполагат с 5000 бойци и 3000 резервисти.

Но „ има 48 сръбски военни бази към Косово, Русия и Сърбия си сътрудничат тясно във военната политика и през 2021 година те започнаха 104 маневри и действия, в които отчасти участваха беларуските въоръжени сили “, акцентира министър председателят.

Що се отнася до последния спор по отношение на документите за пътешестване и регистрационните номера, Курти остава корав в позицията си, като в това време насочи предложение.

„ Планираният граничен надзор за сръбски жители, които желаят да пътуват до Косово, и новите разпореждания, свързани с регистрационните табели, ще бъдат наложителни и ще важат за неопределен срок от 1 септември “, повтори министър председателят

Но „ в случай че Сърбия се съгласи да отстрани граничния надзор в бъдеще, тогава ние ще създадем същото. Тогава няма да има нови правила от 1 септември “, сподели Курти.

Във връзка с яростните митинги в края на юли по време на първия опит за въвеждане на новите правила, Курти насочи съществени обвинявания към сръбското държавно управление: „ Размириците на 31 юли не бяха провокирани от елементарни жители на сръбското малцинство в Северно Косово, а от проведената престъпност и олигарси, които са на заплата в Сърбия и които на среща в Белград са получили указания какво да вършат в Косово. Това беше работа по поръчка. След премахването на барикадите аз, в съгласие със Съединени американски щати и Европейски Съюз, отложих въвеждането на ограниченията с 30 дни “.

В изявлението си Албин Курти още веднъж повтори: „ Тази есен или зима, най-късно до Коледа 2022 година, ще аплайваме за участие в Европейски Съюз. “. Той съобщи, че Косово е „ най-продемократичата и прозападна страна “ на Западните Балкани. Със Споразумението за стабилизиране и асоциираневече са реализирани тесни договорни връзки с Европейски Съюз, които могат да бъдат надграждани.

„ Освен това, след изцяло неоправданата офанзива на Русия против Украйна, сигурността на европейския континент е застрашена. Ето за какво би било значимо в лицето на Косово (Германия - бел. ред.) да има на своя страна постоянен сътрудник от Западните Балкани. Следователно и двете страни биха спечелили еднообразно “, заключава министър председателят на Косово Албин Курти в изявление за немския вестник „ Велт “. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР