Поради зачестилия интерес към процедурата за енергийно обновяване на жилищните

...
Поради зачестилия интерес към процедурата за енергийно обновяване на жилищните
Коментари Харесай

Стартира новата програма за саниране на многофамилни жилищни сгради в Габрово

Поради зачестилия интерес към процедурата за енергийно възобновяване на жилищните здания и предстоящото публично пускане на програмата до броени дни, Община Габрово изготви къса информация.

СРЕДСТВА Пожарна охрана ПРОЦЕДУРАТА

Общият размер на средствата за тази процедура (за стадий 1) е 1 129 881 600 лв. с включен Данък добавена стойност. Одобрените здания ще получат до 100 % безплатна финансова помощ. Собственици на независими обекти (ССО), в които се упражнява стопанска активност, са получатели на минимална помощ, според механизма на схемата за минимална помощ или заплащат съответната част от разноските.

ТЕРИТОРИАЛЕН ОБХВАТ

Дейностите по актуалната процедура ще се реализират на територията на цялата страна, в 28 области и 265 общини.

ДОПУСТИМИ КАНДИДАТИ

Допустими претенденти, като крайни получатели по актуалната процедура, са Сдружения на притежателите (СС) /регистрирани по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС)/ в допустимите здания, в които независимите обекти с жилищно предопределение са минимум четири.

Допустими са всички многофамилни жилищни здания, които се ръководят по реда на ЗУЕС и са проектирани преди 26 април 1999 година

Кандидатите по актуалната процедура би трябвало да са учредили и записали Секретен сътрудник. Необходимо е решение на общото заседание на етажната благосъстоятелност с минимум 67% единодушие, както и 100% единодушие за осъществяване на строително-ремонтните действия.

Общинската администрация, там където се намира постройката претендент, ще бъде водещ сътрудник в плана и ще извършва функционалностите по неговото административно и финансово ръководство, както и отчитането му.

ДОПУСТИМИ ДЕЙНОСТИ ЗА ФИНАНСИРАНЕ

Допустими са дейностите по осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост, които са предписани като наложителни за постройката в обследването за енергийна успеваемост, а точно:

1.По външните сградни, ограждащи елементи;

2.Подмяна на дограма (прозорци, порти, витрини и др.);

3.Топлинно уединяване на външните ограждащи детайли (външни стени, покриви, подове и др.).

4.По системите за поддържане на микроклимата;

5.Изграждане на системи за оползотворяване на силата от възобновими източници за енергийните потребности на сградата;

6.Ремонт или замяна на амортизирани общи елементи на системите за отопление, изстудяване и вентилация на постройката за повишение на енергийната ефективност;

7. Реконструкция на отвесната система за отопление в хоризонтална, като се обезпечава самостоятелно отчитане на разхода на топлота за всеки притежател на независим обект в сградата;

8.Ремонт или замяна на електрическата апаратура в общите елементи на постройката и осъществяване на енергоспестяващо осветяване в общите части;

9.Инсталиране на система за автоматизирано централизирано ръководство на топлоподаването при местни източници, благосъстоятелност на притежателите на независими обекти в сградата;

10.Инсталиране на система за автоматизирано централизирано ръководство на осветлението в общите елементи на жилищната сграда;

11.Поставяне/инсталиране на системи за възобновими енергийни източници, в случай че са посочени в енергийното проучване

Няма да се финансират:

1.Подмяна на отоплителни тела в независимите обекти;

2.Подмяна на асансьори с нови или втора употреба;

3.Обзавеждане и съоръжение в независимите обекти;

4.Изпълнение на действия по отвесна планировка към сградата;

5.Ремонт и замяна на ВиК съоръжения.

Наличието на енергийно и техническо проучване (включително документ за енергийни характерности на постройка в употреба и механически паспорт) е авансово изискване за кандидатстване по актуалната процедура.

Всяко Секретен сътрудник следва да поема за своя сметка разноските за тези обследвания.

ОЦЕНКА НА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА

Предложенията се правят оценка по два критерия – критерии за административна допустимост и критерии за оценка на качеството.

Предложенията се класират в низходящ ред, съгласно получената оценка, като за финансиране се оферират всички оферти по реда на класирането до покриване на общия размер на финансови средства.

Всички оферти, които са минали минималния предел на оценка, само че за които не доближава финансиране по актуалната процедура, ще образуват лист с аварийни оферти, които може да бъдат финансирани при положение на съществуване на недоговорен/спестен финансов запас.

СРОКОВЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ

Първи период за кандидатстване по актуалната процедура – не по-късно от 23:59 ч. на 15.02.2023 год.

Втори период за кандидатстване по актуалната процедура – не по-късно от 23:59 ч. на 31.03.2023 год.

ВАЖНО!!!

Трябва да се има поради, че документите за присъединяване в процедурата, следва да бъдат импортирани в Община Габрово най-малко 10 работни дни преди крайния период, с цел да има време да бъдат прегледани, поправени и обработени.

Очаквайте публикуването на нужните документи за попълване, на уеб страницата на Община Габрово, след формалното пускане на процедурата!

Подробна информация, за стадий I на процедурата, може да получите в Областен информативен център – Габрово – на място, на тел.: 066/807-222 и e-mail: [email protected], както и в Община Габрово на тел. 066/818-400.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР