Поради изменението на климата и използването на вода от човека

...
Поради изменението на климата и използването на вода от човека
Коментари Харесай

Водата в 50% от езерата в света е драстично намаляла

Поради изменението на климата и потреблението на вода от индивида размерът на езерата в света доста понижава. Това демонстрира ново изследване, в което са оценени сателитни фотоси на 2000 езера. Нивото на водата в езерото Гарда в Италия е извънредно ниско, а в доста водоеми в Испания също има малко вода след месеци на суша. Резултатите от изследването, които са оповестени в научното списание " Science ", демонстрират: През последните три десетилетия количеството вода в огромните езера по света е намаляло фрапантно. Според изследването повече от половината от естествените езера и резервоари в света са изгубили размера си от началото на 90-те години на предишния век. Според учените пресъхването значително се дължи на стоплянето на климата и на човешкото ползване.

Натуралните езера и резервоари съхраняват към 87% от сладководната вода на Земята, макар че покриват единствено 3% от площта на сушата, пишат учените. Хората употребяват водата за пиянство, земеделие и произвеждане на електрическа енергия, наред с други неща. Проучванията към този момент демонстрираха през последните години, че размерът на езерата понижава в международен мащаб, като изменението на климата неведнъж е посочвано като фактор за това развиване. Изследването на екипа към хидролога Фангфанг Яо от Университета на Колорадо в Боулдър в този момент показва по-точна картина.

Изследователите са създали техника за премерване на измененията в равнищата на водата в съвсем 2000 от най-големите езера и резервоари в света, които дружно съдържат към 90 % от сладководната вода. За да записва измененията в равнищата на водата, екипът употребява 250 000 сателитни изображения от 1992 до 2020 година Резултатът: 53 % от езерата в света записват загуби на вода, някои от които обилни. Средно това възлиза на към 22 гигатона годишно - или 22 милиарда тона. Това подхожда на цялото ползване на вода в Съединени американски щати през 2015 година Увеличаването и намаляването на всички езера може да се наблюдава на интерактивна карта. За да обяснят това развиване, учените са употребявали климатични и хидроложки модели. Според моделите изменението на климата и потреблението на сила от индивида са главните аргументи за намаляването на размера на естествените езера. За разлика от предходни изследвания, намаляването на размера на водата е открито освен в сухите, само че и във влажните райони на света, като да вземем за пример тропиците.

По отношение на язовирите изследователският екип открива обилни загуби на вода за две трети от тези водни обекти. Основната причина за това е утаяването. Това се случва, защото язовирите блокират естественото премахване на твърди частици от реките като пясък, трошляк или камъни. Съвсем неотдавна изследване на Организация на обединените нации, оповестено в списание " Sustainability ", предизвести, че има заплаха до 2050 година язовирите в света да изгубят към една четвърт от първичния си потенциал за предпазване на вода заради внасянето на пясък и камъни.

Въпреки че по-голямата част от езерата по света се свиват, съгласно разбора, в 24 % от тях се следи доста нарастване на водния размер. Сред тях са водите в рядко обитаемоте региони на вътрешното Тибетско плато, Големите равнини на Съединени американски щати и изключително районите с нови водохранилища като басейните на реките Яндзъ, Меконг и Нил. Мюриц в Мекленбург-Предна Померания също е посочен като езеро с възходящ размер на интерактивната карта, която е част от изследването.

Изследователският екип акцентира, че анализът не е единствено инвентаризация, само че съдържа и инструкции за вероятни решения.

„ Ако потреблението от индивида е главен фактор за намаляването на водните ресурси в езерата, можем да се приспособяваме и да проучим нови тактики за понижаване на свиването им в огромен мащаб “, споделя съавторът Бен Ливнех.

Той дава за образец езерото Севан в Армения, където регулирането на изземването на вода е осигурило увеличение на размера му. Важността на сходни закони в международен мащаб е подчертана от геофизика Сара Кули от университета в Орегон в коментар към проучването. Тя показва констатацията, че съгласно оценките съвсем една четвърт от популацията на света живее във водосборния басейн с огромно езеро, което пресъхва.

" Като се има поради смисъла на тези езера за екосистемите, водоснабдяването, напояването и/или хидроенергетиката, евентуалните последствия от пресъхването на езерата са обилни както на локално, по този начин и на световно равнище. "
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР