Поради големия интерес към ретро подвижния състав, БДЖ организира още

...
Поради големия интерес към ретро подвижния състав, БДЖ организира още
Коментари Харесай

БДЖ организира празнично пътуване с парен локомотив

Поради огромния интерес към ретро преносимия състав, БДЖ провежда още едно празнично атракционно пътешестване за всички свои клиенти. По мотив Деня на Независимостта на България на 22 септември по маршрута София-Черепиш-София ще се реализира специфичното пътешестване с парния локомотив № 01.23, а композицията ще е в състав от шест вагона.

Атракционният трен ще отпътува от Централна гара София в 09:10 ч., а в противоположното направление композицията с ретро локомотива ще потегли от гара Черепиш в 14:15 ч. По време на престоя си туристите могат да посетят Черепишкия манастир "Успение Богородично " и да прегледат музейната част в комплекса. Продажбата на билети за пътешестване с атракционните влакове стартира от през днешния ден на билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. БДЖ организира неотдавна и друго атракционно пътешестване по теснолинейката сред Септември и Велинград, проведено във връзка Деня на Съединението на България.

Парният локомотив от серия 01.23 има богата история. Той е създаден в локомотивната фабрика SLM Winterthur в Швейцария през 1935 година През 1979 година локомотив 01.23 е избран за музеен локомотив и става един от експонатите от музейната сбирка "Железопътно завещание ", а през 1988 година е възобновен като настоящ музеен локомотив на БДЖ. На 20-и септември 1989 година локомотивът обслужва влака "Ориент експрес " при прекосяването му през България. През 2003 година локомотивът е възобновен още веднъж за придвижване и към сегашния миг се употребява за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във кино продукции.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР