Поръчка за строителство по интегрирания воден проект на агломерация Смолян

...
Поръчка за строителство по интегрирания воден проект на агломерация Смолян
Коментари Харесай

Обявиха поръчката за строителство по втория воден проект на Смолян

Поръчка за строителство по интегрирания воден план на агломерация Смолян разгласи " ВиК " ЕООД с планирана стойност 22 450 553 лева без Данък добавена стойност. Финансирането е по Оперативна стратегия „ Околна среда “, като на този стадий договорът сред Управляващия орган и бенефициента „ ВиК “ ЕООД още не е подписан.
С плана се планува намеса във тръбопровод с обща дължина 8123 метра като новоизграден би трябвало да е с дължина 2 692 метра, а реорганизация на действителен – 5431 метра.
Канализацията, по която ще се работи, е с обща дължина 17 896 метра. Напълно новата ще е с дължина 8 452 метра, реорганизация е планувана за над 9 км тръби. Заложена е също реорганизация на 374 метра канализационни колектори, създаване на 4 нови дъждопревилника и реорганизация на два съществуващи, а също и две пресичания на реки.
Максималният период за осъществяването му е 782 календарни дни – 2 години и 14 дни.
Строителният обект включва обособени клонове на водопроводната и канализационна мрежа на града дружно със сградните отклонения към тях. За характеризирането на капиталовия план с по-голяма степен на трудност способстват комплицираните теренни условия на града, както и осъществяването на строителството в интензивна градска среда, изискващо предугаждане на съответни и ефикасни ограничения за понижаване на усложненията на живущите и опазването на околната среда, се сочи в документите.
В индикативния график е посочено подписване на контракт с изпълнителя през месец ноември следващата година и привършване на строителството през януари 2022 година.
От участниците в публичната поръчка се изисква да са вписани в съответния за страната строителен указател, през последните три завършили финансови години да са осъществили най-малък общ оборот в размер на 40 000 000 млн. лева, през последните пет години да са изпълнили идентични или сходни с предмета на поръчката действия.
Интегрираният воден план на агломерация Смолян е създаден на база прединвестиционно изследване за превъзмогване на проблемите, свързани със съществуващата инфраструктура за питейни и отпадъчни води на територията на регионалния град и обезпечаване на екологосъобразно филтриране и заустване на битовите отпадъчни води.
Една от значимите цели е реализиране на сходство с европейското екологично законодателство изключително във връзка с директивата за филтриране на градските отпадъчни води и за качеството на водите, предопределени за консумация от индивида.
Очакваният резултат от осъществяването му е увеличение на събрания и третиран товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти, да бъдат понижени загубите по водопреносната мрежа и да се усъвършенства водоснабдяването в гр. Смолян.
Град Смолян е с изчислен брой от 28 146 еквивалент поданици и попада в първа предпочитана група агломерации съгласно критериите на Министерство на околната среда и водите (над 10 000 ЕЖ), за които би трябвало да се обезпечи съответно отклоняване и филтриране на отпадъчните води, функционираща и надеждна канализационна система, даване на качествени водоснабдителни услуги на потребителите, според стандартите на Директива 98/83/ ЕЕС.
Сегашното положение на водопровода в Смолян е следното: общи загуби на вода по вътрешна разпределителна мрежа - 69.98%, като действителните са 60.08%, а комерсиалните - 9.9%; годишен брой повреди (от 2015-2017г.) по вътрешната разпределителна мрежа – 478 бр.; годишен брой повреди по довеждащите водопроводи – 40 бр.; годишен брой повреди по помпените станции – 4 бр.; преразход на електрическа енергия и реагенти.
Поръчката ще се извършва по изискванията на ФИДИК (Червена книга).
Другите поръчки за строителство, които следва да разгласи „ ВиК “, са за„ Доизграждане на третичното филтриране (отстраняване на фосфор) към ПСОВ Смолян” и „ Модернизация на ПСПВ „ Хубча” и ПСПВ „ Превала” посредством замяна на спирателни кранове с електро задвижка към бързи филтри и ръководството им “.
Индикативната стойност на целия воден план е 70 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР