Популярното предаване на Би Би Си - Панорама - е

...
Популярното предаване на Би Би Си - Панорама - е
Коментари Харесай

`Бритиш американ табако` преговаряла да подкупи президента на Зимбабве |

Популярното предаване на Би Би Си - " Панорама " - е намерило доказателства, че компанията " Бритиш американ табако " (БАТ) е преговаряла да заплати рушвет на някогашния президент на Зимбабве Робърт Мугабе.

БАТ е планирала да даде сред $300 000 и $500 000 на партията на Мугабе през 2013 година, а преди този момент е плащала подкупи в Южна Африка и е употребила незаконни записи, с цел да навреди на съперниците си, демонстрират още документите, с които Би Би Си разполага.

От тютюневата компания настояват, че съблюдават най-високи стандарти на корпоративни отношения.

Изтекли документи

Историята стартира в Южна Африка. Според документите БАТ е финансирала мрежа от съвсем 200 информатори там. Тази задача била дадена на подизпълнител - южноафриканска компания за сигурност на име Forensic Security Services (FSS). Официално, тя била наета да се бори с черния пазар на цигари. Но някогашни чиновници са разказали пред Би Би Си, че са извършвали саботажи против съперниците на БАТ.

При една от интервенциите личният състав на FSS бил инструктиран да затвори три цигарени заводи на съперници на БАТ в Зимбабве. FSS платила на локална компания да следи компанията Savanna Tobacco през 2012, но проектът бил оголен. Трима шефове били упрекнати за противозаконното следене. Президентът Мугабе тогава жигосва наемниците и хипотетичното присъединяване на БАТ.

След този случай наети от тютюневия колос хора стартират подмолни разговори с публични лица в Зимбабве. Пред Би Би Си приказва мъж, изпратен да води договаряния. Ползвайки се от правото си да остане неизвестен, той споделя, че е подкупил няколко държавници да подсигури среща, на която да обсъдят случая със арестуваните мъже. " Трябваше да дам да се разбере, че могат да чакат прекрасен пълен плик с банкноти ", споделя медиаторът.

Той разполагал с 12 000 $ в локална валута. Според различен документ - вътрешнофирмена преписка - договорката била препоръчана. Официално лице от Зимбабве дало отговор, че поради идните президентски избори би помогнало подаяние на партията на Мугабе. В бележката се споделя: " С това подаяние те биха могли да се върнат при президента ". Размерът на дарението трябвало да е сред 300 000 и 500 000 $. Три дни след предлагането, тримата задържани шефове на охранителната компания били освободени.

Документите не демонстрират заплатен ли е подкупът. Трима източници на предаването удостоверяват, че БАТ е била наясно с изискванията по договорката.

, който умря през 2019 година, управляваше Зимбабве в продължение на 37 години. Той беше отхвърлен от власт след боен прелом през ноември 2017 година Неговата ръководеща партия Африкански народен съюз на Зимбабве — Патриотичен фронт (ZANU-PF) в този момент има нов водач.

" Бритиш американ табако " е една от най-големите цигарени компании в света и една от десетте най-големи английски компании. Миналата година колосът е продал 650 милиарда цигари.

БАТ е отклонила въпросите на предаването на Би Би Си за заплащанията в Зимбабве, само че не е отрекла да е давала рушвет на Робърт Мугабе.

Адвокати на компанията са коментирали, че тези изказвания не са нови и че не е нелегално да се заплаща на източници да събират информация за престъпно държание. Адвокатите са съобщили, че компанията отхвърля изказванията, че са предприемани стъпки за въздействие върху законни дейности на съперници.

" Категорично отхвърляме неправилното изложение на нашето държание... Усилията ни в битката с противозаконната търговия са ориентирани към подкрепяне на правоприлагащите органи в битката с незаконната търговия с тютюневи произведения. (...) Отговорното и честно държание е в основата на нашата просвета ", са коментирали от компанията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР